14. huhtikuuta 2015

Huhtikuussa hämähäkit valtaavat talon. Merkki kosteusvauriosta?

Mikä on varma kevään merkki? Ajattelin itse ensin vastata: tyttären synttärit. Maasta puheavat ensimmäiset ruohonkorret tai kurkiaura.

Päädyin kuitenkin vähän toisenlaiseen luontoilmiöön. Joka kevät huhtikuussa talossamme alkaa hiiviskellä näitä veijareita:

Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

Pieni Lintu -blogissa on MakroTex -viikon teemana Huhtikuu. Meidän kodissamme tälle kuukaudelle tyypillisin ilmiö on hämähäkkien invaasio. Eräänä kauniina kevätpäivänä niitä vain taas hiipii kodinhoitohuoneen nurkassa, vessan kynnyksellä, keskellä käytävää....

Nämä lähikuvat on poikkeuksellisesti otettu kännykälläni (Lumia 625). Veikkoset ovat niin nopeita, etten kertaakaan ehtinyt kaivaa järkkäriä esiin, kun sihtailin niitä. Kuvat eivät myöskään ole kovin kaksisia laadultaan sillä ne on kaikki otettu illalla, jolloin hämis-seurakunta lähtee liikkeelle. Päiväsaikaan otuksia näkee paljon vähemmän.

En oikein tiedä, mitä näistä kavereista pitäisi ajatella. En minä niistä tykkää. Aina en tapa niitä, vaan joskus kiikutan kiltisti ulos. Mies sanoo, että niitä on koska asumme yhdessä tasossa, ja ulkoseinien lähellä on tiheästi villiviiniä sun muuta kasvillisuutta.

Itse tietysti skitsoilen, onko täällä siivotonta - senkö vuoksi niitä täällä parveilee? Putsaan kyllä kiireen vilkkaa seitit pois, jos niitä jossain näkee. Toisaalta sanotaan, että hämikset ovat hyödyllisiä "kotieläimiä" - ne kun pitävät muut tuhoeläimet kurissa.

Toisinaan pelkään, että talossamme on kosteutta, mikä olisikin sitten huonompi juttu... Olemme asuneet tässä -78 rakennetussa kodissamme nyt seitsemän vuotta.  Talokauppojen yhteydessä täällä tehtiin perusteellinen kuntokartoitus, mukaan lukien kosteusmittaus, eikä mitään löytynyt. Tänne pitäisi kuitenkin tehdä putkiremontti, jonka yhteydessä kylpyhuoneen, saunan, kodinhoitohuoneen ja vessan pinnat pitäisi mielestäni uusia. Kylppärissä ei esim. ole nykyajan vaatimusten mukaista vesieristystä, siksi siellä on suihkukaappi.

Kosteudesta ja hämähäkeistä on olemassa kovin ristiriitaista tietoa. Sanotaan, että hämähäkit eivät viihdy sellaisessa talossa, jossa on hometta, vaan ne poistuvat ensimmäisinä paikalta. Toisen tiedon mukaan hämähäkit taas viihtyvät kosteusvaurioisissa rakennuksissa, koska siellä niillä on helppoa ravintoa tarjolla. Hämähäkithän syövät mielellään sokeritoukkia, ja sokeritoukat viihtyvät juurikin kosteusvauriopaikoissa.

Talossamme ei ole koneellista ilmanvaihtoa vaan painovoimainen, kuten vanhoissa taloissa yleensä. Sen vuoksi sisäilma on selvästi kosteampaa kuin esim. edellisessä, ihkauudessa rivarissamme. Siellä asuessamme kärsin jatkuvasti ihottumasta ja kuivista silmistä, koneellisesti ilmastoiduissa rakennuksissa kun ilma voi olla jopa liian kuivaa.

Vanha venäläinen viisaus väittää, että "elleivät ötökät viihdy asunnossa, ei se ole ihmisellekään hyvä paikka asua." Liian kuivasta ilmasta eivät tykkää ihmiset eivätkä eläimet.

Täällä meidän kodissamme ihoni ja silmäni voivat hyvin. Myöskään muilla perheenjäsenillä ei ole mielestäni normaalista poikkeavaa oireilua. Lapsilla on ollut perus-räkätaudit talvisin (niitäkin tosin vuosi vuodelta yhä vähemmän) ja pojalla atooppinen iho, jota pitää rasvoa. En kuitenkaan usko, että nämä oireet olisivat merkki kosteusvauriosta.

Onko sinun kodissasi ötököitä? Mitä mieltä olet niistä? Mistä ne mielestäsi kertovat?

--------
When an army of spiders invade our house, one can tell that it's April again. Spiders are a certain sign of spring in our house. I'm not quite sure what to think about them. According to someone, spiders are ok becase they eat other, more harmful creatures. Acording to some other information they fancy conditions which are too humid - places where there can be mold.
Are there spiders in your home? What do you think about them?

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Blogger | Facebook | Twitter | Instragram | Bloglovin, | Blogilista |  Blogipolkuvlog @Vlogia.44 kommenttia:

 1. Kylmät väreet menivät kun katsoin kuvia. Mutta myös meille tuttua, meilläkin on jonkin verran hämähäkkejä, erityisesti alakerrassa. Joskus myös muita ötököitä. Meillä on puulämmitys ja huomaan, että puiden mukana tulee jonkin verran ötököitä sisälle. Minä en ole miettinyt hämppiksiä homeen kannalta vaan lähinnä ajatellut, että koska meillä on vanha talo (suunnilleen saman ikäinen kuin teillä), niin ne vaan kuuluvat tähän taloon.

  Olen asunut kerrostaloasunnossa, jossa oli kosteusvaurio kylppärissä ja silloin mulla oli koko ajan silmätulehduksia, poskiontelontulehduksia ja korvatulehduksia. Heti kun kylppäri korjattiin, myös mun sairastelu loppui. Ja täällä kodissa vastaavaa sairastelua ei ole ollut. Myös sokeritoukat ovat tuttuja, niitä oli erityisesti siinä kerrostaloasunnossa, jossa asuimme ennen kuin muutimme nykyiseen kotiin.

  Mukavaa viikkoa, hämähäkeistä huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Meilläkin on saunassa puulämmitys ja myös takassa poltamme puuta, ehkä siitä saattaa johtua osa ainakin saunaosaston hämiksistä, I hope. Paitsi että sokeritoukkia meillä on myös... Mies sanoo, että vanhan talon putkissa niitä asuu, eikä sille voi mitään?

   Poista
 2. Mulla ei ole mitään erityistä tietoa hämähäkeistä (niitäkin meiltä välillä löytyy), miksi ne tulevat sisätiloihin, mutta pienet, mustat muurahaiset on todellakin mieltyneet meidän taloon. Ne on tosi ärsyttäviä. On myrkytetty ja laitettu rasioita jne., ja kas kummaa, aina niitä alkaa jostain tulla. Yleensä ne majailee meidän saunassa.
  Toisena vuonna, kun olimme muuttaneet, meille alkoi tulla sisälle hevosmuurahaisia. Olin aivan sekoomispisteessä, kun ne oli niin ällöjä. Ja kaiken lisäksi tieto siitä, että ne tekevät tuhoja. Ilmeisesti talo oli rakennettu liian lähelle niiden pesää. "Metsän keskellä" asumisen ilot ;)
  Tämä vitsaus saatiin pois myrkyillä, jotka maksoi pienen omaisuuden, mutta pikkumurkut viihtyvät siis edelleen.
  Kivaa tiistaita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohtui kirjoittaa, että toi koneellinen ilmanvaihto ja ihonkuivuminen on ongelmana meillä :( Ilmankostutin ollut mietinnässä...

   Poista
  2. Meillä oli edellisessä asunnossa käytössä ilmankostutin makuuhuoneessa ja siitä oli jonkin verran apua.
   Meilläkin on välillä muurahaisia saunassa - niiden vuoro on vähän myöhemmin toukokuussa :) Mies virittelee niille syötit ja joka vuosi on tästäkin kevätilmiöstä eroon päästy =)

   Poista
 3. Ehkä ne syövät pikku kärpäsiä ja muita ötököitä.:)

  VastaaPoista
 4. samanmoisessa talossa asumme :) 77-rakennettu talo, painovoimainen ilmavaihto ja kosteusmittaukset tehty, missä ei mitään näkynyt..
  Huomasimme noita hämiksiä ja kyllä niistä sanotaan ettei ne pysy hometalossa. Sokeritoukat on sitten toinen, niitä on näkynyt välillä ja paljon ja ei ne siivoomisella lähde, viemäreistä tulevat..
  Tämä on niin kaksipiippunen juttu etten tiedä itsekkään, toiset sanoo toista ja toiset toista..
  Mukavaa tiistaita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ihan sama juttu: sokeritoukkia kylppäri-pesuhuone-saunaosastolla ja sitten näin keväisin hämähäkkejä. Noita sokeritoukkiakin näkyy enemmän kausittain. Esim. syksyllä kun ilmat kylmenee niitä näkyy enemmän. Vanhan talon putkiston ominaispiirre, sanoo mies.
   Mukavaa viikon jatkoa sinulle! =)

   Poista
 5. Mekin asumme "metsän keskellä", joten kesäaikaan ulkoa saattaa eksyä ötököitä sisälle. Hämähäkkien yleensä annan olla, koska niitä pidetään hyödyllisinä, ja kannan ne ulos vain, jos ovat jotenkin poikkeuksellisen pelottavan näköisiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ihan vielä pysty antaa hämähäkkien olla, sen verran ilkeän näköisiä ne mielestäni ovat... Joko läiskäisen tai kannan ulos, en halua oleilla niiden kanssa samoissa tiloissa. Ehkä en ole vielä vastaavalla "henkisellä kehitysasteella" ;)

   Poista
 6. Toivottavasti hämähäkit eivät kerro liiasta kosteudesta. Kyllä hämähäkkejä löytyy pitkin talveakin - ainakin seittejä ilmaantuu sinne tänne ja siivoamista riittää. Ulos niitä en kanna, vaan nitistän, jos löydän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä näkyy sekä seittejä että itse otuksia eniten näin keväisin. Tai ehkä kirkas kevätaurinko paljastaa seitit, tiedä häntä...

   Poista
 7. Asun itse kerrostalossa 3. kerroksessa ja kyllä niitä täälläkin hämiksiä näkee silloin tällöin. Ja keväällä ikkunoita pestessä vanhoja verkkoja löytyy ainakin ikkunoiden välistä, sen verran löyhät ikkunat täällä. Eivät ne likaisuuden merkki ole ja pyydystävät ötököitä. Ja lattialle eksyessään aktiviteettileluja kissoille. Mutta noin kuvattuna, kyllä puistattaa. Hyviä kuvia, yääk.

  T. Täysin arkista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuvien kehuista =) Munkin mielestä kuvat olivat sen verran poikkeuksellisia (vaikka eivät kauniita eivätkä edes teknisesti onnistuneita), että halusin julkaista ne.
   Meille tulee syksyllä koira - syököhän sekin hämähäkkejä...?

   Poista
 8. Uskon vakaasti tuohon venäläiseen sanontaan, ja hyödyllisiähän nuo hämikset ovat. Anna niiden olla ja elellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa sanonnoissa piilee kyllä monesti totuus! Siitä huolimatta hankkiudun eroon samassa huoneessa hipsivistä hämähäkeistä. En vain tykkää niistä, vaikka kuinka olisivat hyötyeläimiä...

   Poista
 9. Meillä on aika vähäisesti ötököitä sisällä, kesäaikaan piha on sen sijaan niitä aivan täynnä. Asumme lähellä merenrantaa, talon kohdalla on metsikköä ja vinosti vastapäätä jättimäinen kaislikko.

  Piha on varsinainen ötököiden aarreaitta, joten kyllähän yksittäisiä löytyy sisältäkin. Puuvartisen näköiset hyönteiset ovat ehdottoman cool. Loppukesästä taloyhtiön pihalla on aina parvittain isoja lentomuurahaisia, jotka eivät onneksi ole tehneet pesää pihalle. Aivan loppukesästä sudenkorennot tulevat lämmittelemään pihakiveykselle, silloin iskee sellainen haikeus kesän loppumisesta. Hämähäkkejä meillä jostain syystä kammoaa pahasti yli puolet perheestä ja niille yleensä tulee tappotuomio, ellei mies ole paikalla kiikuttamassa niitä ulos.

  Toivottavasti talo on kunnossa. Suosittelen kyllä remonttia märkätiloihin. Olen tässä kuunnellut tarinoita kahdesta remonttikohteesta joiden kylpyhuoneet olivat varsinainen tikittävä aikapommi. Kummastakaan ei onneksi löytynyt kunnon kosteusvaurioita. Omasta kerrostaloasunnostani sen sijaan löytyi. Sekin korjaantui suhteellisen kivuttomasti. Hometta tai muuta kasvustoa ei löytynyt, mutta betonin kuivattelu vei viisi viikkoa, jonka aikana peseytyminen ja pyykit piti hoitaa jossain muualla. WC-pönttö ja lavuaari olivat onneksi melkein koko ajan käytössä. Kuivaus olisi ollut nopeampikin, jos olisi voinut kuivata 24h, mutta asuin asunnossa koko rempan ajan kuivuri oli poissa päältä yöaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me täällä erittäin vakavasti harkitaan tuota märkätilojen remonttia. Keskustelun aiheena vain on aikataulu...
   Meilläkin oli täällä ensimmäisenä kesänä, kun oli muutettu, uskomaton määrä kaikenlaisia mönkijlöitä. Silloin olin jo vähän epätoivoinen ja kaduin talokauppoja... Tilanne johtui kummallisesta talvesta, jolloin ei ollut juurikaan pakkasta - kaikki mönkikäiset jäivät eloon talveksi! Tuon kesän jälkeen ötökkätilanne on onneksi tasoittunut.

   Poista
 10. Meillä on -80 rakennettu yksikerroksinen omakotitalo metsän keskellä ja kyllä on hämähäkit taas vallannut talon.päivittäin niitä näkyy vilistävän ja öisin saattaa herätä pitkäkoipisen lukin kiipeilyyn naamalla.ei mikään mukava herätys!Itse mietin myös onko kosteutta ja mitä kaikkea muuta tässä talossa.Olen kyllä vähän hermo heikko home asioiden suhteen.Nyt olen ottanut vain toivotaan parasta(ja pelätään pahinta) kannan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo luonnon läheisyys saattaa olla tosiaan myös ratkaiseva tekijä, joka vaikuttaa ötökkäkannan määrään. Onneksi itse en sentään ole koskaan joutunut heräämään lukin kiipeilyyn naamalla - en tiedä mitä silloin tekisin!!!

   Poista
 11. Me asumme metsän ja peltojen keskellä, joten ötököitä ainakin kesäisin löytyy. Meillä myös hämyrit on tässä kuussa tehneet "maihinnousun". Talomme on tehty 60-luvulla, jota viimeaikoina on rempattu. Hämyreistä en pidä, mutta yleensä ne vain kannetaan ulos ja siivotaan seitit. Tuohon kosteusvaurioon en oikein usko ainakaan oman kokeman mukaan. Meillä duunissa oli sisäilma- ja kosteusvaurioita, niin kotona oireiluun (silmä, nenä, keuhkot) annetut lääkkeet purivat, mutta kun palasin duuniin lääkkeiden vaikutus loppui ja kierre alkoi taas alusta. Lopulta lukuisten sairaslomien jälkeen sain siirron toiseen työpisteeseen ja sen jälkeen oireet loppuivat täysin. Ennen kun aloitimme edellisvuonna perusteellista remonttia nykyisessä kodissamme, siellä tehtiin perusteellinen kuntokartoitus ja puhtaat paperit tuli.

  Lähinnä olen ajatellut että koska hämikset viihtyvät pimeässä ja hämärissä nurkissa, kaipa niidenkin jossain tarvitsee talvehtia esim. puuvatasto tmv. ja kun heräilevät keväällä niin kömpivät näkösälle... sisällä on mukavan tuuletonta, eikä ole niin helposti alttiina joutua isompien syötävksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa minäkin nyt uskon. Otukset ovat tosiaan heränneet talviuniltaan, todennäköisesti myös munineet uuden sukupolven. Eli periaatteessa niitä on koko ajan ollut sama määrä seinien sisällä, mutta nyt ne vain näyttäytyvät (en tosin tiedä, onko tämä kovin lohdullinen ajatus...)

   Poista
 12. Hämppylithän on hyvii ku syövät muita ötököitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Siinä mielessä hyödyllisia kotieläimiä!

   Poista
 13. Hyi kauhea, ihan meni kylmät väreet kuvat nähdessä ja teki mieli juosta pakoon :D Hämähäkkikammosta kun kärsin.. Mutta hyvin kuvattu siltkin, ikinä en itse menisi noin lähelle..

  VastaaPoista
 14. Meillä ne ilmestyvät keväällä kylpyhuoneeseen. Tänä aamuna katselimme samanlaisen veijarin kanssa toisiamme. Kiire näytti hänelläkin olevan :)

  VastaaPoista
 15. Voi yäk, hämähäkkejä! Meillä on kosteilla säillä riesana sellaiset pienet vikkelät hopeanväriset ötökät, en tiedä niiden nimeä suomeksi. Muuten onneksi olemme ötököiltä säästyneet, vaikka monella tutulla on ongelmia esimerkiksi torakoiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ansku ystäväiseni, luulen että ne vikkelät hopeanväriset ovat sokeritoukkia, joista moni on tässä keskustelussa yläpuolella kirjoittanut. Minusta ne ovat yhtä inhottavia kuin hämähäkit mutta mies sanoo, ettei kummallekaan lajille vanhassa talossa oikeastaan voi mitään.
   Teillä lämpimissä maissa tosiaan voikin sitten päälle tulla vielä tuo torakkaongelma :-O

   Poista
 16. Niskakarvat nousi ihan pystyyn ja puistattaa vielä. Meillä ei onneksi hämähäkkejä juurikaan ole. Blogissani olisi sinulle haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi että säikäyttelin =) Kiitos haasteesta - täytyypä vastata siihen lähiaikoina!

   Poista
 17. Asun vanhassa (osin aikaa sitten) remontoidussa rintamamiestalossa, hämähäkit ja sokeritoukat ovat arkipäivää. Kosteutta tuskin ainakaan kauheasti meiltä löytyy, koska olen erittäin allergista sorttia eikä oireita ole tullut. Kyllähän nuo ötökät kuuluvat vanhojen talojen asujaimistoon ja miksei uudempienkin. En kylläkään niistä tykkää, onneksi kissat hoitavat ne pois päiviltä hyvin nopeasti :)
  Aiemmin meille tuli myös muurahaisia kellarikerrokseen aina keväällä. Nyt niitä ei ole muutamaan vuoteen näkynyt (kop-kop!), kun sekä keväällä että syksyllä olen ripotellut koko talon kiertäen sokkelinreunat muurahaiskarkotteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan pakko vielä tulla lisäämään tämä; kun eilen menin kotiin ihmettelin, että mitä ne kissat siellä sängyn alle keskenään peuhaavat. No eivät ihan keskenään olleet, siellähän oli jättimäinen kimalainen! On siis taas se aika vuodesta kun näitäkin löytyy muutamia sisätiloista :/ Mistälie seinän kolosta heräävät, ilmojen lämmettyä pysyvästi niitä ei kuitenkaan luojan kiitos enää näy.

   Poista
 18. Me asutaan vanhassa talossa joten keväisin alkaa kellarin puolelta änkeämään sisätiloihin mun silmissä viinirypäleen kokoisia jättiläisiä ja nostan hattua sun rohkeudelle ottaa kuva tunkeilijoista. Jos yrittäisin samaa temppua niin meillä olisi yksi kännykkä vähemmän :D Jos mies on kotosalla niin alan kirkumaan, muuten suoritan liiskauksen justiinsa sillä mikä ensimmäisenä osuu käteen :D Homeen ja hämähäkkien liittoon en oikein usko, koska meillä ollaan allergisia niin epäilisin meillä olevan homealtistukseen täsmääviä oireita jos olisi sellainen ongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ymmärtänyt että hämähäkkikammo on syvällä, eikä sille oikein voi mitään. Olen onnekas, kun minulla ei tuota pelkoa ole. No, eiköhän tilanne tästä kevään mittaan hellitä... Tsemppiä siihen asti sinulle!

   Poista
 19. Tämä onkin uutta tietoa hämähäkistä. En ole niistä koskaan pitänyt. Enkä muista onko niitä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ollut asunnoissamme. Nykyisessä en ole nähnyt. Paikka, jossa törmään hämähäkkeihin ja useimmiten vain niiden verkkoihin on metsä kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että sait kirjoituksestani uutta tietoa! Tuo luonnon läheisyys on tosiaan varmasti selittävä tekijä hämähäkkien määrälle myös meidän kotona. Kivaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 20. Täällä ei ole muita ötököitä kuin joku ihme olio, joka aina tuijottaa minua peilistä aamuisin... :D

  Pienet hämähäkit ovat ihan suloisia, periaatteessa siis kaikki Suomessa elelevät. Edellisessä kodissa hämis piti sokeritoukat kurissa, huomasin. Nuo toukat olivat inhottavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös meillä näkyy aamuisin peilissä aina sama pelottava hirviö, mistäköhän johtuu? ;) Joo, hämähäkit taitavat olla enemmän hyödyllisiä kuin haitallisia, siihen olen näiden blogikommenttien perusteella päätynyt. Kivaa viikonloppua sinulle! :)

   Poista
 21. Yh, meiltäkin löytyy hämiksiä erityisesti kukkapenkeistä enkä oikein innostu asiasta. Voi tuota kolmannen kuvan reppanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta eihän niistä kukkapenkissä pitäisi olla mitään haittaa! Pohdin itsekin oliko oikea ratkaisu laittaa kuvaa hämis-vainajasta mutta laitoin kumminkin. Such is life, kuolemahan on osa jokaisen elävän olennon elämää...

   Poista
 22. Mulla asustaa "luvan kanssa" hämähäkkejä muutamassa paikassa asunnossani. En ole koskaan hämppiksiä pelännyt, lapsesta saakka saanut kuulla niiden olevan hyötyeläimiä ja se on päähän jäänyt :) Esim. tuuletusaukkojen lähellä olevat seitit ovat näyttäneet toimineen luomuhyttysverkkoina loistavasti. Tänä kesänä banaanikärpäsiä tuli runsaasti, mutta verkot plus itse viritetyt olutansat sai nekin ärsytykset aisoihin nopeasti. Mun hämppikset on kyllä varmasti monen ötökkäkammoisen painajaisia, eivät mitään ihan pienimpiä vaan näyttävät kasvavan sellaiseen kahden euron kolikon mittaan.

  Jos seittejä alkaa liikaa olemaan tai tulevat tielleni, niin silloin siivoan pois armotta, tai jos on saatava asunto "edustuskuntoon". Ne kun eivät kuitenkaan ole mitään lemmikkejäni, joita väen vängällä pakottaisin vieraani sietämään. Hämppisten onneksi tuppaan olemaan introvertti erakko suurimman osan ajasta, joten saavat suht rauhassa elellä :D

  VastaaPoista

Kiitos, kun jaoit ajatuksesi!