3. maaliskuuta 2015

Voiko raha tehdä onnelliseksi?

Uraäidin Ruuhkavuodet 


Uraäidin Ruuhkavuodet 


Uraäidin Ruuhkavuodet 


Kävin hiljattain häkellyttävän keskustelun 10-vuotiaan tyttäreni kanssa. Hän väitti, että raha voi tehdä ihmisen onnelliseksi. Vielä hätkähdytävämpää oli, että hän nojautui väitteessään Esko Valtaojan ajatuksiin. (Tyttö on varsinainen lukutoukka, hän lukee kaiken minkä käsiinsä saa. Niinpä joululomalla hän hotkaisi Valtaojan "Ensimmäinen koira kuussa" -kolumnikokoelman kun kaikki ponikirjat oli luettu, eikä kirjastoon päässyt.)

Keskustelu on mielestäni oiva esimerkki siitä, että vanhemmuuden haasteet ovat koululaisten kanssa ihan eri sfääreissä kuin vauva-aikana. Miten älyllisesti haastava elämänvaihe tämä onkaan - ja miten antoisa!

Keskustelu lähti liikkeelle eduskuntavaaleista. Olimme tytön kanssa palaamassa ostoskeskuksesta, jossa näkyi jo ehdokkaita karkkia jakamassa. Tyttö kysyi, ketä aion äänestää ja minä vastasin etten vielä tiedä. Sanoin että äänestäminen on aina tärkeää ja erityisen tärkeää näinä taloudellisesti vaikeina aikoina, kun päättäjät jakavat niukkuutta. Esimerkiksi valtionvelka asettaa poliittisille päätöksentelijöille niin tiukat reunaehdot, että on vähemmän valinnanvaraa - vähemmän vaurautta, mitä jakaa. Vertasin tilannetta kotitalouteen: jos on paljon velkaa, pitää lainanhoitokulut hoitaa ensin ja vasta sen jälkeen jää "ylimäräistä" rahaa käytettäväksi muuhun.

"Niinpä. Raha tuo onnea", tyttö sanoi. Minulla loksahti leuka auki. Oltiin isojen asioiden äärellä.

Sanoin että mielestäni ei voi sanoa aivan niin. Monille ihmisille onni löytyy ensisijaisesti sellaisista asioista, joita ei saa rahalla. Sellaisia ovat esimerkiksi terveys tai rakastavat ihmiset tai luonto, joka on minulle suuri onnen lähde. (Pieni Lintu -blogissa Makroviikon teemana tällä viikolla on Luonto. Nämä kuvat olen ottanut vuosien varrelta meidän lähistöltä, rakkaimman lenkkipolkuni varrelta. Tällä kertaa ne eivät ole makrokuvia eivätkä edes uusia. Halusin kuitenkin jakaa ne kanssanne.)

Kotona oli ihan pakko tarkistaa, mitä Esko Valtaoja ja tyttäreni oikein tarkoittivat. Valtaoja perustelee sangen aukottomasti, että mitä suurempi maan BKT on henkeä kohden, sitä tyytyväisempiä maan kansalaiset ovat elämäänsä.

Jatkoimme vielä keskustelua, sillä en halunnut että tämän ainutkertaisen kasvatustuokion seurauksena lapsestani tulee puhdas materialisti. Tyttö perusteli, että ihminen tarvitsee rahaa ostaakseen ruokaa. Kukaan ei voi elää ilman ruokaa. Ilman rahaa elämä siis on pelkkää hengissäselviämistaistelua.

Huomautin tytölle, että Suomessa kuitenkin voi elää jopa ilman tuloja: ruokaa saa tarvittaessa vaikka leipäjonosta ja yhteiskunta takaa jokaiselle kansalaiselle perustoimeentulon. Hyvinvointivaltiossamme ei ketään jätetä täysin omilleen. Tyttö tuumi että jos on enemmän rahaa, saa parempaa ruokaa ja voi näin olla onnellisempi. Minun mielestäni kuitenkin makutottumukset ovat viime kädessä tottumiskysymys. Kaurapuurosta voi oppia nauttimaan, jos totuttaa itsensä sen makuun.

"Mutta jos on rahaa, voi tehdä kaikkea mukavaa. Voi voi harrastaa haluamiaan asioita ja tehdä juttuja joista pitää. Sellaisia joita ei välttämättä voisi tehdä ellei olisi varaa", tyttö pohti. Huomautin että jos on liikaa rahaa, voi tulla jopa onnettomaksi. Rikkaalle moni on kateellinen, eikä silloin ole helppoa erottaa, kuka on todellinen ystävä.

Loppujen lopuksi päädyimme siihen, että raha ei tuo onnea mutta raha voi tehdä onnellisemmaksi - se antaa valinnanvapautta. Tämän takia enemmistö ihmisistä tekee ahkerasti töitä saavuttaakseen taloudellisen riippumattomuuden.

Mitä mieltä sinä olet? Tekeekö raha onnelliseksi?


Uraäidin Ruuhkavuodet
 
Uraäidin Ruuhkavuodet
 
Uraäidin Ruuhkavuodet

32 kommenttia:

 1. Sinullapas on erityislaatuinen ja fiksu tyttö ja teillä hyvä keskustelu! En malta odottaa, että pääsen A-murun kanssa samaan vaiheeseen!

  Minusta raha voi tuoda onnea, mutta myös aiheuttaa ongelmia ja ahdistusta.
  Onnea on, että on varaa maksaa laskut, ostaa tarvittavat asiat, ruokaa ja lääkkeitä, mutta huono puoli astuu esiin silloin kun sitä on liikaa...Silloin voi alkaa ahdistamaan ja tulee tehtyä ehkä tyhmiäkin päätöksiä. Mitä sitten kun rahat loppuu? Onko kaikki ikuista?

  Kyllä oli puhutteleva teksti! Mitein varmaan tätä kommenttiani vielä kun alan nukkumaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietintä tosiaan jatkui yöhön asti! :D Kiitti vaan! ;)

   Minusta pelkkä raha ei voi koskaan tehdä onnelliseksi. Onnea on vakaa tilanne, mutta etenkin läheiset ympärillä.

   Poista
 2. Kävimme joku aika sitten vastaavan keskustelun tyttäreni kanssa, joka on lukion ekalla. Hänen piti tehdä pohtiva kirjoitus erään toimittajan kirjoittamasta kolumnista, joka käsitteli rahaa ja sen tuomaa onnellisuutta. Päädyimme pitkässä keskustelussa hyvin samoille linjoille, kuin sinä tyttäresi kanssa :-)
  Onnea ei voi ostaa, onni tulee arjen pienistä asioista, rahalla saa toki materiaa ja hetkellisen onnen tunteen saadusta (ruoka, vaate, koru, loma, auto tai mikä tahansa), mutta se on ohimenevä tunne. Lapsemme kasvavat niin erilaisessa ympäristössä, kuin me aikoinaan lapsina ja se tuo meille uusia erilaisia haasteita vanhempina :-) Ihanan oivaltava on tyttäresi <3

  VastaaPoista
 3. Sinulla on fiksu tyttö. Veikkaan, että kovin moni 10-vuotias ei pysty asioita pohtimaan tuolla tasolla. Raha, raha, hyvä vai paha? Raha ei ehkä itsessään tee onnelliseksi, mutta kyllä se elämää helpottaa kovasti. Kun emme omavaraistaloudessa elä, niin rahapula varmasti vaikuttaa onnellisuuteen. Pystyisitkö olemaan levollisin mielin, jos jääkaappi on yhtä tyhjä kuin pankkitili ja pino laskuja tuijottaa syyttävästi pöydänkulmalla? Raha ei kuitenkaan anna onnea, jos siitä tulee itsetarkoitus. Onko raha kuin tuli, hyvä renki, mutta huono isäntä?

  VastaaPoista
 4. Kauniit kuvat. En usko että pelkkä raha tekee ketään onnelliseksi. Se kyllä helpottaa montaa asiaa.

  VastaaPoista
 5. ihania luontokuvia! luin jossain että rahat tekevät ihminen onnelisempi vaan kun ei ole niin paljon raha. Kun ansaitsee yli jotain (45 000 euroa?) euroa ei tule onnellisempi jos ansaitsee lisää, mutta jos sinulla ei ole raha niin kyllä sitten rahat tekevät sinut onnellisempi.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen keskustelu lapsen kanssa. Minä luulen, että raha lisää onnea silloin, kun siitä on pulaa. Taloudellisesti kovin niukat olosuhteet vievät voimia. Jos taas kaikki tavallisen keskiluokkaisen elämän edellytykset ovat saavutettavissa, lisäraha tuskin kestävää onnea suo. Liian monet mahdollisuudet voivat päinvastoin ahdistaa.
  Luonto on minullekin mieletön onnenlähde. Ja sehän on aivan ilmaista!

  VastaaPoista
 7. Enpä nyt ota kantaa omiin ajatuksiini, mutta paljon terveisiä tyttärellesi!

  VastaaPoista
 8. Teillä taitaa asua samanlainen kymmenvuotias kuin meillä, joka pohtii, lukee ja ajattelee ja joka pistää äidinkin mielipiteet tiukille :). Kyllä raha tekee onnellisemmaksi, liika raha taas voi saada pään sekaisin. Väittäisin, että jos nyt voittaisin vaikka lotossa, tulisin hyvin hyvin onnelliseksi. Ja niin tulisi lähipiirikin, joka pääsisi siitä osalliseksi.
  Kauniita luontokuvia!

  VastaaPoista
 9. Luonto on tärkeä latautumispaikka.
  Onni on ihan muuta kuin rahaa - minä voin sanoa Raamatun sanoin: Onneni on olla Herraa lähellä.

  VastaaPoista
 10. Mielestäni tyttäresi on kyllä oikeassa. Sellainen tosi köyhä mutta onnellinen perhe on vähän myytti. Toki siis köyhänäkin voi olla onnellinen, en tarkoita sitä, mutta väitän että tietty taloudellinen turvallisuus lisää onnellisuutta selvästi. Se että raha tuo onnea, ei tarkoita sitä, että mitä enemmän rahaa sitä onnellisempi. Mutta kyllä raha tuo onnea siinä mielessä, että esimerkiksi korkeamman BKT:n maissa on mahdollisuus hyvään ravitsemukseen, terveydenhuoltoon ja yhteiskunnalliseen turvallisuuteen, mitkä taas omalta osaltaan ihan taatusti lisäävät onnea myös yksilön tasolla. En ole lukenut Valtaojan tekstiä, mutta järkeilen itse asian näin. Jos taas ajatellaan henkilökohtaista varallisuutta, niin vaikka kuka tahansa voi sairastua, niin kyllä rahalla voi ostaa hoitoa. Samoin raha mahdollistaa myös luonnosta nauttimisen esimerkiksi siinä mielessä, että rikkaampi voi vapaammin valita missä asuu, tai miten sinne luontoon pääsee. Jostain eksoottisemmasta kuten matkustelusta puhumattakaan. Olen sitä mieltä, että nämä ovat sellaisia asioita, joita pitäisi jossain taloustiedossa tms. opettaa. Järkevä taloudenpito nimittäin ihan varmasti lisää onnellisuutta, oli tulot mitkä tahansa.

  VastaaPoista
 11. Huikea keskustelun avaus tyttäreltäsi.
  Olin pitkään rahan suhteen sitä mieltä, ettei se tuo onnea, kunnes minulle joku tokaisi: noin voi sanoa vain se, jolta se ei ole koskaan puuttunut. Ehkä onni onkin kyky tuntea iloa pienistä asioista. Totta on, että tullakseen toimeen tässä maailmassa pitää tehdä palkkatyötä. Suhde rahaan on ihmisillä erilainen. Katsomme samaa maisemaa, toinen näkee maiseman ja toinen siinä maisemassa kiitävän auton.

  Luonto oo voiman antaja numero ykkönen.

  VastaaPoista
 12. Kun on elämän vältyämättömyydet ja ei tarvi murehtia joka päivä onko varaa ruokaan tai muuhun tärkeeseen. Rikkaalla voi olla eri murheet kuin köyhemmällä, paljon kai se on asenteesta kiinni.

  VastaaPoista
 13. Ei se raha onnelliseksi tee, se vai helpottaa elämää. Tai kai se riippuu siitäkin miten asiaan suhtautuu, olisin minäkin varmasti iloinen jos lottovoiton saisin, mutta tuskin kovin paljon onnellisempi kuin nyt, tai en tiedä kun ei ole kokemusta :D Kauniita kuvia olet ottanut :)

  VastaaPoista
 14. Tavallaan tyttäresi on oikeassa. Aikuisopiskelijana rahani ovat olleet tosi tiukassa viimeaikoina. Olotila ei ole ollut kovin hyvä, kun ei tiedä mitä asioita laittaa etusijalle, kun rahaa on vain niin vähän. Kun soitin tulevaan harjoittelupaikkaani ja sain ensi viikoksi töitä hyvänolon tunteellani ei ollut rajoja ja vielä kun luvattin että sijaisuuksia löytyy jatkossakin. Ei tämä nyt lottovoittoa vastaa, mutta minusta se omassa tilanteessani on sellainen. Onneksi luonto ja siellä liikkuminen on ilmaista. Se antaa energiaa elämään. Kauniita luontokuvia sinulla :)

  VastaaPoista
 15. Ei onnelliseksi, mutta kun on rahaa ruokaan ja asumiseen, kenties johonkin extraankin, niin itse ainakin stressaan vähemmän. Muistan edelleen opiskeluaikojen ahdiingon ja valvotut yöt kun tuet tulivat vasta viikon päästä, lainaa et halunnut ja töissä olit saanut tunteja huonosti ja vaikka koetti säästää niin aina ne rahat ei vaan riittäneet. Niin ja yleys ei antanut periksi oittaa äidille, joka olisi auttanut, kaikilla ei ole näin ja lainankin jätin ylpeyttäni nostamatta. Rahattomana priorisoit onko sinulla koti vai syötkö, tai pelkästään vaan syötkö, se ei minusta ole onnellinen olotila.

  Suuremmat tulot kuin opiskellessa, toivatko ne onnea? Eivät ehkä onnea, mutta kun elämässä on vakaus ja ei ole tarve miettiä onko rahaa ostaa litra maitoa vai ei, niin ongelmat ovat siirtyneet muualle. Helpommin ehkä käsiteltäviin ongelmiin.

  VastaaPoista
 16. Tuoko raha onnea?

  Jos onnen ajattelee tuurina, hyvää tuovana asiana (eng. sana lucky), niin sitä ei kyllä raha tuo - oli sitten köyhä tai rikas. Toisilla sitä on enemmän, toisilla vähemmän. Esimerkiksi yhden perheen kaikki lapset on terveitä, raskaudet menneet hyvin, alkaneet suunnitellusti ja toivotusti, aikuiset voivat hyvin, on annettu taitoa, osaamista ja empatiaa, on sukua ja ystäviä. Ja on perheitä, joissa ei ole sukulaisia, on lapsettomuutta, keskenmenoja, keskosuutta, erityisyyttä, vammaisuutta, syöpää, jne.

  Sitten jos ajatellaankin sitä, että tuoko raha onnellisuutta, se onkin jo eri asia. Kuten Nainen Talossa ehtikin jo kirjoittaa, raha tuo onnea silloin kun siitä on oikeasti pula. Kun ei ole ollut onnea / tuuria, voi rahalla maksaa pakolliset laskut, hankkia hoitajia, ostaa ruokaa, vessapaperia, lääkkeitä, jne. Ja kyllä se onnellisuutta lisää, kun saa vatsaansa ruokaa ja ostettua sen mitä tarvitsee (eikä tarvitse olla esim. leipäjonossa), kun on lämpimät vaatteet, kun on varaa käydä pesulla, jne.

  Sen sijaan erimieltä olen siitä, että Suomessa yhteiskunta takaisi jokaiselle kansalaiselle perustoimeentulon. Tuo on kaunis ajatus, joka ei pidä paikkaansa. Mm. me ollaan tipahdettu tuon yhteiskunnnan turvaverkon läpi. Kaiken maailman porsaan reikiä kyllä löytyy ja nimenomaan niin että ne tulkitaan apua tarvisevaa vastaan. Jos ei olisi ollut sukua, jolta lainata rahaa, olisimme joutuneet turvautumaan pikavippeihin ja aika moni kyllä tietää kuinka loputon suo siitä voi pahimmillaan seurata. Etenkin jos sitä nostetaan peruselämiseen, lääkkeisiin ja terveydenhuoltomenoihin.

  Niin. Olen koittanut pitää meteliä mm. siitä kuinka meillä on kahdenluokan kansalaisia mitä tulee terveydenhoitoon. Tälläkin hetkellä on yksi kirjoitusprojekti noihin liittyen kesken. Tilanne on siis minelestäni tällä hetkellä sewkä kestämätön että epäoikeudenmukainen. Onnea (lucky) kun ei voi rahalla ostaa eikä terveydenhuolto pitäisi olla onnesta ja tuloista kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittelin omaa kommenttia pitkin aamupäivää aina kun minuutti oli aikaa. Jäi sitten kommentoimatta, että sun esikoinen vaikuttaa fiksulta ja pohtivalta. :) Jos on yhtään kiinnostunut matikasta, niin haet sille talous- ja yhteiskuntatieteellisiä kirjoja. Saadaan sit parin kymmenen vuoden päästä pohtivia ja kauas katsovia fiksuja päättäjiä/ talousosaajia :)

   Poista
  2. Kiitos vinkistä! Epäilen vain, suuntautuuko tyttö yhteiskunnalliselle tai talousalalle. Tällä hetkellä näyttäisi, että taideaineet vetävät enemmän, vaikka virallinen urahaave on lääkäri tai psykologi. Vaan pohdiskelijoitahan tarvitaan joka ammattikunnassa =)

   Poista
 17. Mustarastas kommentoi edellä hyvin: me kaikki suomalaiset olemme etuoikeutettuja taloudellisesti, ja maapallon mittakaavassa rikkaita. Siksi olemme jäävejä romantisoimaan köyhän, mutta onnellisen elämän autuudesta - emme tiedä siitä mitään. Valtaojaan kannattaa tutustua tätä ja muitakin aiheita koskien.

  VastaaPoista
 18. Onpa sinulla fiksu tyttö :)

  Itse kääntäisin asian toisinpäin: raha ei ehkä tuo onnea mutta rahattomuus/köyhyys luo onnettomuutta.

  Aivan totta ei sekään ole, että suomessa ei tarvitse ihmisellä olla rahaa. Leipäjonon ruuilla ja sosiaaliavulla pysyy ehkä hengissä mutta elämänlaatu ei ole kehuttava. Yhteiskunnassa, jossa kaikki toimii nykyään markkinoiden mukaan, sähköisesti ja "kauniita ja rohkeita" suosien on melkomoista taistoa selviytyä onnellisena elämän läpi. Rahanpuute syrjäyttää, syrjäytyminen syö onnellisuutta..

  Saamme olla kiitollisia jos/kun meillä on perusasiat kunnossa :)
  Ja hei, ihania luontokuvia!

  Milla

  VastaaPoista
 19. Minusta on hieman romantisoitua ajatella, ettei raha toisi onnea/onnellisuutta. En tiedä, onko tässä taas kyseessä sellainen tabu, jota ei saisi sanoa ääneen. Ja ehkä rahan tuomaa onnea ei osata/haluta nähdä yltäkylläisyyden keskellä, jos ei todella koskaan ole joutunut huolehtimaan siitä, saako ruokalaskun maksettua tai mistä kerätään rahat kotivakuutusta tai vuokranmaksua varten.

  Suomessakin yhteiskunta alkaa olla melko voimakkaasti hyvinvoinnin suhteen polarisoitunut. Ei ollakaan enää "yhtä suurta keskiluokkaa", vaan on niitä, joilla menee todella hyvin ja niitä, joilla menee todella huonosti. Mm. lapsuusajan köyhyyttä on tutkittu paljon viime aikoina ja todettu, että lapsena koetulla köyhyydellä on pitkäaikainen vaikutus ihmisen kehitykseen ja minäkäsityksen muodostumiseen. Pienetkin lapset, puhumattakaan kouluikäisistä, huomaavat helposti varallisuuteen liittyvät erot. Kenellä on halpismarketista hankitut vaatteet, vanhanmallinen puhelin tai koulusta lainatut välineet liikuntatunneilla. Köyhällä lapsella ei ole varaa harrastaa tai matkustella loma-aikaan. Kaikki nämä asiat erottavat ikätovereista, saattavat johtaa syrjimiseen ja erillisyyden tunteeseen, ja myöhemmin jopa kouluttamattomuuteen, mielenterveysongelmiin ja toimeentulo-ongelmiin. Hyvinvointi ja pahoinvointi kasaantuvat yhtä lailla, ja erilaiset voimavarat siirtyvät (tai jäävät siirtymättä) perheissä sukupolvelta toiselle. Köyhyys ei itsessään luo huonompia lähtökohtia, vaan sen myötä tuleva perheen heikompi kiinnittyminen yhteiskuntaan.

  Hyvä kirjoitus, ja itselleni läheinen ja intohimoinen aihe! :)

  VastaaPoista
 20. Kiitos kaikille kommenteista ja hienosta keskustelusta. Valitettavasti en ehtinyt itse osallistua ajatustenvaihtoon päivän mittaan ollenkaan, kun tänään oli niin kiire. Siksi vastaan tässä kaikille yhteisesti, enkä jokaiselle erikseen.
  Sen unohdin alun perin sanoa, että asioihin, joita ei rahalla saa, kuuluvat ehdottomasti lapset. Ajattelen joka ilta sängyssä viimeiseksi ennen nukahtamista, kuinka onnekas olenkaan kun minulla on perhe.
  Toisaalta nykymaailmassa esimerkiksi lapsettomuushoitoihin taitaa olla paremmat mahdollisuudet, jos on rahaa. Samaten monin paikoin nykyään yksityssektorilla saa ilmeisesti parempaa tai ainakin nopeampaa terveydenhoitoa kuin julkisella puolella.
  Onnen ja onnellisuuden mielllän itse onnentunteeksi. Onnea on juurikin tässä keskustelussa mainittu vakaus: se, että voi tuntea olevansa tyytyväinen elämäänsä.
  Taitaa olla tosiaan niin, että raha ei ehkä tuo onnea mutta rahattomuus voi tehdä onnettomaksi. Onnellisimmillaan ihminen taitaa olla, kun on sopivasti rahaa eli sen verran kuin useimmilla muillakin omassa yhteisössään, ei enemmän tai vähemmän.
  Tätä tilaa kuvastaa mielestäni hyvin runo, jonka äitini kirjoitti aikoinaan hääkorttiimme. Se kertoo maanviljelijäpariskunnasta. Runo loppuu: "...leikkaavat, sitovat yhteisen lyhteen / leipä ei kapea, leipä ei leveä / osansa saaneen käydä on keveä."

  VastaaPoista
 21. Nyt pitäisi kirjoittaa _tosi_ pitkä kommentti, jos haluaisi vastata visaiseen kysymykseesi - passaan sen kohdan toistaiseksi kokonaan, ja kerron vain, että blogistani löytyy sinulle haaste :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos haasteesta! Mielelläni otan haasteen vastaan (jossain vaiheessa) =)

   Poista
 22. Kauniit luontokuvat.
  Raha tekee onnellisemmaksi - eli olen samaa mieltä viimeisen kappaleen ensimmäisen lauseen mielipiteen kanssa. Usein sanotaan myös, että raha rauhoittaa. Ei tarvitse huolehtia huomisesta, kun on millä ostaa sen kaiken tarpeellisen. Rahan määrä, jos sitä on yli tarpeellisuuden, taas luo peineita ja jopa murheitakin. Kohtuus kaikessa, siinä rahan määrässäkin. Totta on myös se, että raha on ystävyyden mitta. Kun sitä on roimasti, astuu kateellisuus mukaan. Ihminen on kuitenkin lopulta materialistinen.

  VastaaPoista
 23. Kiva kun jätit blogiini viestin ja löysin tänne ja heti näin mielenkiintoisen keskustelun pariin.

  Minusta raha itsessään ei tuo onnea. Mutta rahanpuute tuo onnettomuutta. Pitkäaikainen paini taloushuolien kanssa syö henkisiä voimavaroja niin, että voi olla vaikea nähdä hyvää elämässä ja muissa ihmisissä. Tämä lisää omaa arvottumuuden tunnetta, syrjäytymistä ja ongelmien kasautumista.

  Sanoisin, että raha tuo onnea tiettyyn rajaan saakka. Ne parhaat asiat (rakkaus, perhe, terveys ja ystävät) eivät ole usein rahalla ratkaistavissa, mutta niistä voi nauttia aivan erilailla, kun ei tarvitse koko ajan murehtia rahasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit vierailulla :) Hyvin tiivistit kommentissase sen, mitä itsekin yritin sanoa!

   Poista
 24. Fiksu tytär ja todella hyviä vastauksia.

  Rahahuolet voivat tehdä ihmisen ja kokonaisen perheen, jopa suvun hyvin, hyvin onnettomaksi. Minulla on kokemusta sekä köyhyydestä että riittävästä (joskin niukasta) toimeentulosta ja kyllä se, että rahaa oli riittävästi edes välttämättömiin asioihin, teki minut onnelliseksi. Jos rahaa oli myös pieniin kivoihin asioihin välttämättömän lisäksi, olimme koko perhe entistä onnellisempia. Mikäli rahaa jäi myös aivan "ylimääräisiin" asioihin kuten vanhempien parisuhdeviikonloppuun toisella paikkakunnalla, kylpylälomaan tai lapsille uuteen pelikonsoliin, niin onnellisuutemme lisääntyi entisestään.

  Kun raha ei enää lisää onnea ja helpota elämää, puhutaan jo aika huomattavista perustoimeentulon ja "mukavasti toimeen tulemisen" päälle tulevista summista. Eron huomaa, kun on kokeillut.

  Sen sijaan toisinpäin tämä ei tietenkään toimi. Raha ei millään muotoa takaa onnea eikä ihmisen tai perheen onnellisuutta.

  VastaaPoista
 25. Hienoja ajatuksia tyttärelläsi! Ja hienoja kuvia kuvituksena! :)

  Minusta raha ei automaattisesti tee onnelliseksi, mutta kun rahaa ei tarvitse koko ajan murehtia, stressata ja miettiä, voi olla onnellisempi.

  VastaaPoista
 26. Kivat luontokuvat ja tykkäsin kauniisti kuvatusta jääriitekuvasta ja myös viimeisestä järvi- tai lampikuvasta. Tyttösi vaikuttaa hyvin fiksulta ja aikuismaiselta. Hän on iässä, jolloin pohtiminen ja uusien asioiden mieltäminen on hyvin helppoa, mieli on nuori ja terävä ja on hieno juttu että hän käyttää sitä näin ideaalisti.

  Kysymykseesi tekeekö raha onnelliseksi vastaan ei, MUTTA (ja se on iso) kyllä se oloa kummasti helpottaa, varsinkin jos on velkoja ja työttömyyttä. Eli tietty rahamäärä kulutukseen ja hieman sen yli tuo onnellisuutta:) Jotenkin ristiriitaista, mutta yksiselitteistä vastausta tähän on vaikea antaa, sillä esimerkiksi satojen tuhansien (ehkä miljoonien) rahaylimäärä tuottaa vain turhaa huolta ja vie mielenrauhan. Eli remonttikuluraha, uuden asunnon tai auton ostoon tarvittava lisäsumma pitäisi olla juuri mimimirajoilla tuottaakseen onnellisuutta ja tyytyväisyytta (ja sen jälkeen suurta huolta esimerkiksi uudesta autosta, ettei vain kolaroi:)) Se, että on vara ostaa uusi vanhan tilalle milloin vain, tuo pitemmän päälle pelkän tyhjyyden tunteen.

  Olen vähän eri mieltä myös bkt ja sen mukanaan tuomasta onnellisuus-kapasiteetista, sitä on selvitelty mm. SITRAN hyvinvointi-indikaattoreiden esiselvityksessä ja se on helppo allekirjoittaa. Valtaojan ajatukset pistävät monesti monesti miettimään aika kummastuttavia juttuja ja sehän on pelkästään positiivista:) Ihana ajankohtainen kysymys, kiitoksia:)

  VastaaPoista
 27. Tämä postaus on herättänyt harvinaisen fiksua ja monipuolista keskustelua. Se on antanut itselleni monta uutta näkökulmaa ja ajattelemisen aihetta. Kiitos siis kaikille kommenteista!

  VastaaPoista

Kiitos, kun jaoit ajatuksesi!