22. maaliskuuta 2015

Valkoisen kauluspaidan syndrooma (#OOTD)

Olen saavuttanut jo kunnioitettavan keski-iän, mutta en vieläkään ole oppinut olemaan luonnollisesti kauluspaidassa. Tajusin tämän tammikuussa, kun valikoin tammi-maaliskuun vaatteita 333-projektin ensimmäiselle jaksolle. Kauluspaidan sijaan tykkään yleensä käyttää trikoopaitoja jakkujen ja bleisereiden alla.

Päätin selättää henkisen rajoitteeni ja valkkasin tietoisesti alkuvuoden vaatevalikoimaan mukaan yhden (huom. yhden! - siinäkin oli tarpeeksi) valkoisen kauluspaidan. Ajattelin, että nyt kasvaisin viimein aikuiseksi ja oppisin käyttämään sitä näin pikkupakon edessä, koska vaatteita on vain vähän tarjolla.

(333-projektissa ideana on valikoida 33 vaatekappaletta, joita käytän kolmen kuukauden eli yhden "sesongin" ajan. Kolmen kuukauden kuluttua valitaan uudelle kaudelle toiset 33 vaatetta. Matkan varrella tajuaa, kuinka vähillä vaatteilla oikeasti pärjää ja samalla tulee laittaneeksi kierrätykseen turhat vaatteet.)

Totta, olenhan minä tuota "viralliseksi" mieltämääni vaatetta muutaman kerran käyttänytkin.

Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

Päätin julkaista kuvia niistä asuyhdistelmistä, joita olen projektin ensimmäisen jakson aikana käyttänyt todistaakseni, että vuosia vanhoissa vaatteissakin voi elää. Tässä postauksessa on muutamia väkinäisiä "ylijäämäasuyhdistelmiä", joihin olen päätynyt, koska ehdin kyllästynä neule-twinsetteihini ja lempijakkuihini.

Ylläolevassa asussa on mukana ikivanha, KappAhlista ostamani paita, joka on kauluspaidoistani se, jota käytän eniten koska se on vähän paksumpaa puuvillan ja trikoon sekoitusta, eikä sitä tarvitse silittää. Kauluspaidoissani isoin käytön este on itse asiassa tuo silittäminen.

Minä olen perheessämme päävastuussa pyykkirumbasta, mikä tarkoittaa sitä, että meillä kone pyörii lauantaisin ja sunnuntaisin kolmisen kertaa päivässä ja yleensä muutaman kerran viikollakin. Neljän hengen pyykkien peseminen sekä puhtaiden vaatekasojen järjesteleminen on minulle tarpeeksi - en mistään hinnasta halua viettää kodinhoitohuoneessa yhtään enemmän aikaa kuin on pakko! Siksi meidän perheen jäsenet käyttävät neuleita, collegea, trikoota, farkkua ja mitä tahansa, mitä ei tarvitse silittää (tai toisinaan kuljemme ryppyisinä, ei sitä voi kieltää).

On suorastaan huvittavaa, kuinka toisen lempivaate voi olla toisen inhokki. Tyylikäs Annu esimerkiksi on aivan ihastunut kauluspaitoihin ja tuntee itsensä niissä luontevaksi. Ehkä minäkin vielä joskus saavtan vastaavan henkisen tason... Annun ajatuksista alun perin sainkin idean kauluspaidan käytön opettelemiseen (ja tähän postaukseen) - kiitos vain inspiraatiosta!

Ylläolevassa asussani on samat rakkaat Dieselin farkut kuin tässä postauksessa ja samat Mekasta ostetut saappaat kuin täällä punaisen jakun kanssa. Musta bleiseri on eräs harvoista laatuvaatteistani, osa Gerry Weber -housupukua. Se taitaa olla pian kymmenkunta vuotta vanha. Ompelija on kerran muuttanut sen malliakin. Mielestäni on hauskaa, kuinka pienillä jutuilla tuo sama asu itse asiassa muuntui moneksi - ensin ilman bleiseriä, sitten bleiserin kanssa mutta ilman huivia ja lopulta bleiserin ja huivin kera. (Jos on vain vähän mistä valita, oppii olemaan iloinen pienistä asioista.)

Tämä toinen jämäyhdistelmä, jonka kuvasin jo vähän aikaa sitten, on toinen esimerkki vaatteiden muuntautumiskyvystä. Siinä on sama liivi ja huivi kuin tässä postauksessa mutta samat suorat housut kuin näissä kuvissa. Itse yllätyin, kuinka erilainen lopputulos olikaan.

Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

Olen kiitollinen, että tämä kiireinen maaliskuu on pian ohi. Vauhtia on nyt hieman liikaa jopa minun makuuni: ensi viikon loppuun mennessä matkakilometrejä on parissa viikossa kertynyt tuhansia akselilla Lontoo - Väli-Suomi - Kööpenhamina. Matkojen välissä ohjelmassa on ollut ja tulee olemaan toimistopäiviä, ystävien tapaamista ja Hessun 8-vuotissynttärit.

Olen itse asiassa jo vähän kyllästynyt tähän 333-projektiin. Tajusin sen juuri, kun purin Lontoon-matkan laukkua ja pakkasin tämän viikonlopun matkaa varten. On sittenkin aika tylsää pyörittää samoja vaatteita viikosta toiseen... (Olen vain muutaman kerran poikennut projektista: ystävänpäivän häissä ja tänä viikonloppuna hautajaisissa. Sen sijaan esim. ensi viikon työmatkalle Kööpenhaminaan menen kiltisti tuossa ylläolevassa mustassa bleiserissä sekä samassa mekossa, jonka valikoin mukaan tammi-maaliskuun vaatekaapilliseeni.)

Oikeastaan minun tekisi mieli jättää koko projekti kesken, lyödä hanskat tiskiin. En kuitenkaan kehtaa tehdä sitä mm. koska olen pitänyt täällä blogissa meteliä aiheesta. Siksi onkin tosi mukavaa, että alkaa olla maaliskuun loppu - pian pääsen valikoimaan uudet kuteet huhti-kesäkuulle - jeeeeee!!!

Tavallaan jo kaipaan rauhallista hetkeä kodinhoitohuoneessa, jolloin ehtisi matkojen välillä taas pestä pyykkiä sen lisäksi, että vain purkaa ja pakkaa laukkua. Varmaan mieskin sitä arvostaisi. Kunhan tämä reissujakso on ohi, taidan linnoittautua kokonaiseksi viikonlopuksi kodinhoitohuoneeseen. Saatan jopa silittää! (Mutta mitään en lupaa.)

Mukavaa maaliskuun loppua sinulle!

----
This is one of the last Outfit Of The Day -posts presenting the clothes which I've selected to January-March collection as a part of my 333-project. (The 333-project  means that I'll try to survive with 33 pieces of clothes and shoes for three months and then will select another 33 for the next 3 months. This means that I will only wear 132 pieces during 2015.)
For some reason I'm not comfortable in a white collar shirt even though it's a basic element in business clothing. With the help of this ongoing project I'm learning to like it.
In fact I'm already kind of sick of this project which I'd like to quit. After all it's a bit boring to wear the same outfits week after week for three months. Therefore I can't wait to select new set of clothes for April!

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Blogger | Facebook | Twitter | Instragram | Bloglovin, | Blogilista |  Blogipolku | vlog @Vlogia.

27 kommenttia:

 1. Kauluspaitoja käyttävä mieheni on oppinut hankkimaan itsestään siliäviä paitoja. Ja pesemme ne siliävät-pesuohjelmalla. Kumpikin meistä pesee pyykkiä, mutta kun kumpikaan ei silitä... ;) -Vicky

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm... Ilmeisesti tässä kauluspaita-tematiikassa on paljonkin uutta opittavaa. Tuo paksuhko kauluspaita on kaapissani ainoa, jota voi kutsua itsesiliäväksi. Se on puuvillaa mutta niin paksua ja jotenkin pehmeää, ettei se rypisty. Muut kauluspaitani ovat tavallisia, ohuehkoja ja rypistyviä. Millaista materiaalia miehesi itsestään siliävät paidat ovat? Sellaiset on varmaan keksitty viime vuosina sen jälkeen, kun viimeksi shoppailin kauluspaitoja... Ja millainen tuo siliävät-pesuohjelma on, olisikohan meidänkin koneessa sellainen? ;)

   Poista
  2. 100% puuvillaa ovat. AEGn ja Electroluxin koneissa tuo pesuohjelma ainakin löytyy :)

   Poista
  3. Alright, tänks! Meillä on erimerkkinen pesukone, joten sen suunnalta ei vaihtoehtoja...

   Poista
 2. Mä en tykkää kauluspaidoista, niitä on kertynyt muutamia ns. power shirt -mallia, joissa on snadisti stretchia eli "silitysvapaita". Mutta ne vaan ovat jotenkin epämukavia, käytän mieluummin neuleita, joiden alle laitan trikootopin. En tykkää myöskään jakuista/bleisereistä vaikka niitäkin on, hmm... Pelkästään jo työpaikalla kolme, lisäksi pari kotona ja neljä jakkupukua. Mies käyttää töissä kauluspaitoja ja ne ovat itsesiliäviä, koska kumpikaan meistä ei pidä silittämisestä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että meitä silitystä inhoavia on muitakin :) Onneksi oma mieheni ei pääsääntöisesti käytä kauluspaitoja, näin minulla on yksi stressinaihe vähemmän.

   Poista
 3. Minusta kauluspaita on siisti ja aina tyylikäs ja sillä voi mennä melkein minne vain tilaisuuteen. Siis valkoinen kauluspaita. Minä inhoan silittämistä, joten eipä noita kauluspaitoja sitten niin usein tule pidettyä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuit naulan kantaan! Valkoinen kauluspaita voi olla tyylikäs, monikäyttöinen mutta ah niin vaivalloinen...

   Poista
 4. Minulla noita kauluspaitoja on valkoisena ja vaaleansinisenä, koska ovat niin helppo vaate työhön. Jos on sellaista päivää, että ei ehkä ihan pärjää jollain rennommalla, niin paitapusero käy sellaisesta puolivirallisesta. Naulakossa roikkuu aina joku varableiseri. Silitys on riesa ja välillä on sattunut sellaisia paitoja, jotka menevät päivän aikana törkeästi ryppyyn. Meilläkin mies käyttää itsesiliäviä ja nykyisin ohuella ruudulla tai raidalla. Niistä yksivärisistä aina näkyi, että ei ole silitetty. Olen itse ostanut kanssa itsesiliäviä, mutta minusta ne ei evät ole tarpeeksi sileitä.

  Minulla valkoinen tuntuu imevän väriä kasvoista, joten olen yrittänyt siirtyä kermanvalkoiseen ja käyttää jotain värikkäitä koruja ja huiveja.

  Luulen, että sinulle sopisi hyvin sellainen slimmimpi paitapuseromalli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruutu tai raita, slim-malli sekä kermanvalkoinen ovat hyviä vinkkejä, jotka pidän mielessä, jos tästä innostun paitaostoksille! Jokin värikäs elementti kasvojen lähellä minunkin pitäisi muistaa, muuten olen helposti valjun näköinen.

   Poista
 5. Tykkään kauluspaidoista muiden päällä. Mutta en tunne minäkään oloani niissä oikein luontevaksi. Miehille kauluspaita sopii kyllä yleensä.

  Hyvännäköisiä asuja, varsinkin tuo huivi jakun kanssa on mielettömän ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että meitä riittää =) Kiitos kommentistasi, minäkin tykkään tuosta huivista. Löysin sen uudelleen tämän karsimisprojektin myötä. Olen saanut sen - yllätys, yllätys - äidiltäni :)

   Poista
 6. Minä pidän taas aika paljon kauluspaitoja // tottakai se silittäminen on aika työlästä mutta tykkään pitää paitiksia :)

  siis ihailen sinun päättäväisyyttä tuon projektin kanssa // Upeaa !!!!

  kivaa työviikkoa ja tsemppiä projketiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas ihailen sitkeyttäsi silittämisen suhteen! En tiedä, onko sitkeys tässä projektissa kauhean ihailtavaa... Tuskin maailma siitä kauheasti paranee, vaikka vaatekaappini tyhjenisi. Katsotaan nyt, taidan oikeasti lopettaa projektin, jos se alkaa kauheasti tökkiä. Joka tapauksessa olen jo hankkiutunut tämän vuoden puolella monesta turhasta vaatteesta eroon ja oppinut, miten vapauttavaa on, kun kaappi ei pursuile turhia vaatteita. Eli ehkä osa läksystä on jo mennyt perille?

   Poista
  2. Ai niin, oikein mukavaa työviikkoa sinullekin! <3

   Poista
 7. Valkoinen kauluspaita voi muuntua kivasti asusteiden avulla. Itselläni tuli jossain vaiheessa kauhea hinku valkoiseen kauluspaitaan, mutta en ole löytänyt sellaista itselleni sopivaa... aina on ollut jotain vikaa...
  Voi kun on kaunis tuo sun vaaleanpunainen asusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! <3 Jatketaan etsintöjä... ;)

   Poista
 8. Mie tykkään kauluspaidoista ja niitä onki kertyny eri väreissä kaappiin :). Mut silitetä ei ikinä jos ei oo pakko :D. Ainoastaan juhliin melkeimpä...miun kauluspaidat on onneks vähän paksumpaa matskuu, ei mee niin ryppyyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti siis tuo paidan paksuus vaikuttaa paljon rypistymisominaisuuksiin? Täytyypä kiinnitää siihen huomiota, kun ostaa uutta. Paitsi että ehkä tässä vaiheessa voin paljastaa sen perusongelman, minkä takia meidän vaatteet rypistyy: me ei ikinä ehditä/muisteta ripustaa pyykkejä heti, kun pesuohjelma on loppu vaan ne jää rumpuun yleensä useammaksi tunniksi. Kyllä siinä rypistyy vaikka millainen materiaali :/ T: Nimimerkki "Elämänhallinta Hukassa(ko)"

   Poista
 9. Ei tule paljon pidettyä kauluspaitoja. Yksi punainen löytyy kaapista, jonka harvoin puen päälleni.

  Valkoista väriä vierastan pukeutumisessa. Liene jäänne menneisyydestä, kun työvaatteena katselin valkoisia kauluspaitoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Hauskaa, ennen tätä postausta kuvittelin jotenkin olevani ainoa joka ei tykkää kauluspaidoista, mutta meitähän riittää :) Itsekin pidän enemmän punaisesta, se on lempivärejäni.

   Poista
 10. Mä olen ennen pitänyt paljon kauluspaitoja ylläni, kun silloinen työ vaati muodollisempaa pukeutumista. Vaikka ostin laadukkaita paitoja, kaulukset olivat aina jotenkin vinksallaan, paita jostain rypyssä, materiaali hiosti. Valkoinen ei meikäläisen sähläilyissä kauan pysy valkoisena. Nykyisissä vyötärön seudun vararenkaissa kauluspaita ei ainakaan ilman bleiseriä näyttäisi mun päällä hyvältä. Muutenkaan en löydä juuri koskaan mieleistä kauluspaitaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Itsekin vierastin pitkään tuota tapaa laittaa kauluspaita housujen sisään, kun se ei vaan kerta kaikkiaan mielestäni imartele mun vartaloa. Toisten päällä se kyllä näyttää kivalta. En tiedä, katsonko itseäni aivan liian kriittisin silmin...

   Poista
 11. Kauluspaitoja oli aina univormuna pankkiiriliikkeessä kun olin vuosia töissä. Siksipä en enää tahdo niihin pukeutua, eikä ne mielestäni sovi keskivartaloiselle muutenkaan. Sinulle sopii aivan mielettömän upeasti. <3 Silittäminen ei sovi pirtaan ja onneksi tuli tyylikkäät trikoopaidat ja neuleet, twinsetit ja sai jättää kauluspaidat unholaan. Edelleen ovat mielestäni todella tyylikkäitä, mutta se silittäminen. ;)

  Upeaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista <3 Hupaisaa että toisten päällä tosiaan kaikki vaatteet aina näyttää paremmalta, niin kauluspaita kuin muutkin. Eikä kaverin paidassa ryppyjä huomaakaan kun taas omassa paidassa pieninkin poimu suorastaan kirkuu ;) Pitäisiköhän meidän luopua kriittisistä silmälaseista?

   Poista
 12. Täällä toinen kauluspaitoja inhoava. Onhan se valkoinen paita toki tyylikäs ja varma valinta. Mutta voi kamala miten epämukava :D. Kiva kun viitsit ottaa asukuvia. Ihailen tarmokkuuttasi projektin suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Saas nähdä miten tuon tarmokkuuden kanssa käy... En ole vielä valinnut seuraavan kauden vaatteita eli saattaa olla, että asukuvat loppuu lyhyeen ;)

   Poista

Kiitos, kun jaoit ajatuksesi!