12. maaliskuuta 2015

Kun Minecraft sai pikkupojan itkemään: Avunpyyntö ja arvonnan voittajat

Kuva:Minecraft.

Jos kotonasi on kouluikäinen poika, Minecraft on varmaan teilläkin suosittu puheenaihe? Meillä innostus alkoi joskus syksyllä. Minecraft sitä ja Minecrat tätä. Tuntui, että pojan puheissa vilisivät vain stevet, endermanit, possut sun muut - aivan kuin hän ei enää muuta osaisi ajatellakaan! Hassuinta oli, että meillä ei vielä tuolloin edes ollut koko peliä, vaan sitä vasta manguttiin armottomasti joka päivä.

Teimme Hessun kanssa diilin. Olin jälleen kerran väsynyt kaoottisiin aamuihimme. Sovimme että poika yrittäisi tsempata ja joka aamusta, jolloin ei kiukutella, hän saisi rastin ruutukorttiin. Viikko meni uskomattoman hienosti! (Hessun kanssa nämä lasten "bonusjärjestelmät" ovat muutenkin toimineet erinomaisesti.)

Kun kortissa oli seitsemän rastia, latasin sopimuksen mukaan tabletille Minecraftin. (Silloin kyllä vähän harmittelin, että emme sopineet pitemmästä ajasta.) Minecraftin pelaaminen kuten muukin tabletilla räpeltäminen laskettiin mukaan muuhun ruutuaikaan, jota edelleen yritämme rajoittaa tuntiin päivässä, vaihtelevalla menestyksellä.

Olin iloisen yllättynyt, että homma ei riistäytynytkään täysin käsistä. Aluksi peli kiehtoi poikaa armottomasti, mutta aika mukavasti hän pysyi annetussa aikarajassa. Viikonloppuisin tosin on hankalaa pitää pelaaminen tunnissa, koska kotona ja telkkarin äärellä yksinkertaisesti vietetään enemmän aikaa.

Aloin kuitenkin katua hankintaani tässä eräänä iltana, kun poika itkeskeli sängyssä iltasadun jälkeen. Syynä oli eräs Minecraft-video. Sinänsä se ei ole surullinen tai väkivaltainen, mutta erään hahmon kohtalo sai pojan surulliseksi. Poika katsoi videon uudestaan isän kanssa, turvallisissa olosuhteissa, mutta oli silti lohduton hahmon kohtalon vuoksi.

Hessulla on vilkas mielikuvitus ja juuri sen vuoksi haluan rajoittaa pelaamista. Lisäksi hän on mielestäni vielä niin pieni, että toden ja mielikuvituksen raja videoissa hämärtyy, kun hän eläytyy niin voimakkaasti tarinaan mukaan. Hän on viime aikoina murehtinut kaikenlaista, myös tämä vaihe saattaa vaikuttaa asiaan.

Ja nyt poika toivoo syntttärilahjaksi, että lataisimme Minecraftin pleikkarille...

Kasvatusperiaatteenani on aina ollut: "Anna lapselle se, mitä lapsi tarvitsee. Se ei välttämättä ole sama, mitä lapsi haluaa." Joskus tuntuu, että erikoistaitoni on tuottaa lapsilleni (turvallisia) pettymyksiä. Syntymäpäivänä ei kuitenkaan haluaisi tuottaa lapselleen pettymystä.

Löytyisikö teiltä muita ideoita synttärilahjaksi Minecraft-fanille, joka tykkää myös legoista, kirjoista ja pikkuautoista? Jotain kehittävää ja sellaista, josta hän itse tykkäisi, mutta jotain joka ei imaise liikaa mukaansa pelin maailmaan. (Ja mielellään jotain, joka ei lisää kotimme kauheaa kaaosta.) Pojan synttärit ovat ensi viikon lopussa. Kitos avusta jo etukäteen!

P.S. Salaattia!-kirjan arvonnassa onni suosi seuraavia osallistujia: L for Love, Kati ja Minna M. Lähetän yhteystietonne Moreeniin, josta teille postitetaan voittokirjat. Onnittelut voittajille!
-----
Does your school-aged son play Minecraft? My 7 year old boy nowadays talks about nothing else than that game... Unfortunately some Minecraft videos have made him sad, too.
He will have his 8th birthday at the end of next week and he has asked me to download that game into our play station. I wouldn't like to.
Do you have any ideas for a birthday present which would be entertaining but also good for him? Any piece of advice is warmly welcome!


P.S. Following people won the book Salad Love in my lottery: L for Love, Kati and Minna M.  Congratulations!


Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Blogger | Facebook | Twitter | Instragram | Bloglovin, | Blogilista |  Blogipolku | vlog @Vlogia.

21 kommenttia:

 1. Voitinko, voitin!? Kiitos! Jään odottamaan yhteydenottoa :)

  Meillä neiti tykkää myös peleistä ja Minecraft on pleikkarilla myös. Tosin siinä on niin jännittäviä elementtejä, kuten yö, joten sen pelaaminen on jäänyt melko vähälle. Poikakaverien kanssa ulkona kyllä kuulutaan leikkivän aika usein Minecraft -aiheisia leikkejä. Käsittääkseni Legolta tuli myös Minegraft sarja pihalle joku aika sitten. En ole kyllä vielä missään nähnyt. Olisikö siinä kiva lahjaidea? Tosin kodin kaaosta Legot eivät kyllä vähennä sitten millään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voitit, onnea! :) Lähetin osoitteesi kustantamoon, sieltä otetaan yhteyttä. Joo, legot voisi olla hyvä idea. Jos poika vaikka luopuisi jostain vanhemmista legoistaan... Terkut taksista, pian päästään lentokentälle!

   Poista
  2. Minecraft-legot ovat ainakin meidän koululaisilla vähintään yhtä kova hitti kuin pelikin.

   Tai mites joku muu rakentelupeli, sellainen, jossa ei olisi mitään draaman kaarta mukana? Muistelen, että just lanseerattiin joku, joka oli vieläpä kotimainen.

   Poista
  3. Oliko se video muuten joku YouTubesta, vai? Osa niistä on tosi harmittomia ja kivojen, fiksujen nuorten tekemiä. Mutta mukana on myös aika rajuja - ja esim. sellaisia, joissa tekijä käyttää aika rumaa kieltä. Meillä ne tietyt ovat kokonaan kiellettyjä. Ainoastaan sellaisia saa katsoa, jotka olemme yhdessä todenneet kivoiksi.

   Niin, ja noin yleisesti ottaen kaikki YouTuben legovideot ovat tuon ikäiselle sopivaa kamaa, jos nyt legomaailma muuten vielä kiehtoo. Mine-videoita löytyy legoversioinakin. Niitä meidän 7-vuotias katselee.

   Poista
  4. Se oli tuollainen Mine-legovideo. Isänsä totesi että ihan harmiton joten ihmettelimme, miten tuon hahmon kohtalo vaikutti niin voimakkaasti poikaan. Ylipäätään suostuin tähän Mine-villitykseen kun ajattelin että grafiikka on niin alkeellista ettei se voi pelottaa. Näköjään tarina voi tehdä syvän vaikutuksen siitä huolimatta...

   Poista
 2. Minä ehdotan yhteistä aikaa jonkin elämyksen parissa. Olin vastikään Heurekassa 3. luokkalaisen kanssa, joka tykkäsi paikasta älyttömästi. Siellä on monia eri näyttelyitä, joista muutkin kuin pelkkä lasten Heureka tuntui kiinnostavan kovasti. Tsekkaa nettisivuilta lisää. Tai sitten joku muu juttu, josta poikasi on kiinnostunut. Tykkään itse näistä elämyslahjoista myös siksi, etteivät ne lisää kodin tavaramäärää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämyslahja on hyvä! Sellaisia aina ehdottelen sukulaisillekin. Lupasin viedä pojan Tukholmaan äiti-poikamatkalle, kunhan täältä Lontoosta palataan. Se voisi ehkä toimia lahjana? Toisaalta poika tietää sen jo, joten yllätyslahjaksi siitä ei ole...

   Poista
 3. En nyt keksi kehittäviä Minecraft asioita, mutta Minecraft outo pehmoliini on tuonut meillä valtavasti iloa, äiti kyllä ihmettelee.

  Hienosti kirjoitettu "mitä tarvitsee, eikä mitä haluaa", näin juuri Vanhemmuus ei totisesti ole aina helppoa, etenkään kun on itse väsynyt. Minecraft valtaa täälläkin,mutta onneksi vielä myös mutavellileikit pihalla kiinnostaa. <3

  Onnea arvonnan voittajille ja ihanaa viikonloppua. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain Mine-oheistuotetta minäkin ajattelin. Se voisi ehkä lohduttaa vaikka poika ei saisikaan juuri sitä mitä toivoo eli pleikkaripeliä. Toisaalta jostain lelusta olisi silloin luovuttava, jotta tulee tilaa uusille. Ihanaa viikonloppua sinullekin! <3

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan ja onnea vielä kerran onnettaren suosikille =)

   Poista
 5. Ei nyt kyllä liity aiheeseen, enkä osaa lahjojen kanssa auttaa, mutta nauroin vedet silmissä ensimmäiselle lauseelle ja kouluikäisiä-sanalla. Ystäväpiiri kun on täynnä nörttejä, niin kyllä ne kolmekymppisetkin tuohon ovat koukussa :D Eivät ihan enää kouluikäisiä... henkisesti ehkä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen ymmärtänyt ja ihmettelen ilmiötä kovasti =) En ihan tajua pelin valtaisaa suosiota kun grafiikkakin on kuin 80-luvulta! Mutta aikuinen osaa (ainakin periaatteessa) kontrolloida pelin imua. Pieni mies sen sijaan tarvitsee siihen vielä aikuisten apua.

   Poista
 6. BR-Lelusta saa ostaa Mineraft-Legoja. Muistaakseni niitä ei ole muualla myynnissä lainkaan. BR-Lelusta saa ostaa myös Minecraft askarteluvihkoja, niistä voi tehdä helposti itse hahmoja. Samainen putiikki myy myös jotain muovisia hahmoja.

  Meillä pojat ovat erittäin innostuneita rakentelemaan kaikenlaista Minecraftissa. Esikoinen on rakentanut juuri jättikokoista pyramidia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Noista teidän Mine-askarteluista innostuinkin heti kun luin niistä sun blogista. Täytyy käydä BR-lelussa, kiitos paljon! :)

   Poista
  2. Meillä pojat eivät saa enää katsoa itsekseen YouTubesta Minecraft-videoita. Toistaiseksi mitään liian pelottavaa ei ole sattunut vastaan, mutta osassa videoita se kielenkäyttö on sellaista, että ei tosiaankaan sovi lapsille. Teinipuhetta pahimmillaan.

   Meillä kaikki pojat pelaavat yleensä jollain rauhallinen-moodilla, jossa ei sitten vilistä kaikenmaailman örkkejä ja saa keskittyä rakentelemaan ja kehittelemään erilaisia ansoja.

   Poista
  3. Meilläkin tuli stoppi noille videoille tämän episodin myötä. Aikaisemmin poika katsoi niitä isosiskon kanssa mutta ei se tietenkään ole sama kuin aikuisen kanssa.

   Poista
 7. Meillähän nämä samanikäiset lapset ovat. Se isompi tyttö ja samanikäinen poika. Meilläkin on pojalla synttärit tässä keväällä ja Minecraft on ihan valtavan kiinnostava, joten mietin vähän samoja kysymyksiä.. jään kuulolle ideoiden varalta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne on mielestäni tullut jo hyviä vinkkejä - toivottavasti näistä on teillekin apua!

   Poista
 8. Lapsenlapsi pelasi tästä toissa syksynä ja kertoi että hän rakentaa mummulle talon ja sain toivoa materiaaleja, koirakin voitiin tehdä jne ja silloin pidin tätä hyvänä ideana, mutta niin se vain on laajentunut tuo versio tai sitten siinä erilaisia kenttiä tai komplekseja, joissa voi tehdä erilaisia juttuja. Peliajan rajoitus on tietysti ehdoton ja liian jännittävät pelit vaikuttavat järkyttävän paljon lapsen mieleen, sillä todellisuus ja mielikuvitus hahmottuvat pieneen mieleen niin erilailla kuin aikuisella.

  "Kasvatusperiaatteenani on aina ollut: "Anna lapselle se, mitä lapsi tarvitsee. Se ei välttämättä ole sama, mitä lapsi haluaa."- kuulostaa hyvältä periaatteelta:) Minecraftista on muuten tullut aika oheistuotantoa, josko sieltä löytyisi jotakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin Mine vaikutti aluksi jotenkin niin viattomalta peliltä mm. kömpelön grafiikan vuoksi. Siksi en lakkaa ihmettelemästä mikä siinä on niin koukuttavaa... Olen kallistumassa noiden Minecraft-askartelujuttujen puoleen, ne kuuluvat teemaan mutta ovat harmittomampaa tekemistä.

   Poista

Kiitos, kun jaoit ajatuksesi!