5. maaliskuuta 2015

Kirja-arvonta: Salaatti-idea vuoden joka arkipäivälle!

Yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Moreeni

Vietkö mielelläsi eväät töihin? Silloin varmaan tuskailet usein saman pulman kanssa kuin minä: kiireessä eväiksi voi valikoitua helposti jotain vähemmän terveellistä kuin työpaikkaruokalan salaattipöydän antimet.

Itse tein pienen uudenvuodenlupauksen, josta en ole täällä paljoa mölissyt: yritän viedä töihin mahdollisimman usein eväät. Tein päätöksen pääosin siksi, että työpaikkaruokalassamme tarjonta on vaivihkaa muuttunut aika lihapainotteiseksi, ja minä en syö punaista lihaa tai kanaa. Valitettavasti päätöksen myötä olen alkuvuoden aikana päätynyt puputtamaan usein pelkkää leipää lounasaikaan :-/ Ylen mukaan omat eväät työpaikoilla ovat yleistyneet ja ilmiön myötä myös monen muun ruokavalio on muuttunut vähemmän terveelliseen suuntaan.

Vilpitön tavoitteeni olisi ottaa töihin aina lounassalaatti. Viikonlopun aikana tavoite kuitenkin tuppaa helposti unohtumaan sillä seurauksella, että maanantaiaamuna töihin lähtiessä kaivelen jääkaappia toiveikkaana jämien varalta - yleensä heikoin tuloksin.

Ratkaisu tilanteeseen voisi olla se, että otan salaattiainekset töihin ja askartelen lounassalaattini kerroskeittiössä. Olinkin kovin iloinen, kun sain kustannusosakeyhtiö Moreenilta blogini kautta arvioitavaksi Salaattia! -kirjan. Siinä on 260 tuoretta ja maukasta salaattia, yksi vuoden kullekin arkipäivälle. Kirjan tekijä on koonnut, valokuvannut ja syönyt niistä jokaisen lounaaksi työpaikallaan oman pöytänsä ääressä.


Kirja syntyi, kun Lontoossa työskentelevä David Bez tunnisti saman ongelman ja rupesi valmistamaan lounaansa omassa toimistossaan. Kolmen vuoden aikana syntyi runsas ja vaihteleva valikoima helppotekoisia ja terveellisiä salaatteja.

Bezillä on myös viehättävä salaatttiblogi SaladPride, joka on mainio ideapankki. Omasta mielestäni kuitenkin oikea kirja toimii keittiössä kätevämmin kuin tabletti. Blogissa tosin on myös kivoja videoita:
Saatuani kirjan sitä oli toki heti testattava. Minä en ole mikään gourmet-kokki vaan hyvinkin laiska emäntä. Haluaisin siis päästä myös lounassalaatin kokoamisesta helpolla erityisesti, jos joudun kokoamaan sen duunikeittiössä.

Kirja on helppokäyttöinen. Salaatit on siinä jaettu vuodenajan mukaan, ja ne on kukin luokiteltu johonkin viidestä ruokavaliosta, jotka ovat Raakaruoka, Vegaani, Kasvis, Kala ja Sekaruoka.  Kirjan alussa on käteviä perustietoja siitä, kuinka salaatti kootaan (salaatissa pitäisi aina olla salaattipohjan lisäksi neljäsosa tuoreita kasviksia/hedelmiä + proteiinilähde + erilaisia täytteitä kuten pähkinöitä, siemeniä tai oliiiveja + tuoreita yrttejä + kastike.)

Valitsin kokeiluni kohteeksi kevätkaudelta salaatin, jossa on mm. avokadoa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja punasikuria. Se on samantyyppinen kuin tämä ihanuus sillä erotuksella, että tässä on keitettyä perunaa aurinkokuivattujen tomaattien sijaan:

Kuva: SaladPride
Kirjassa oli kyllä oikeasti kauniita ja mielikuvituksellisia yhdistelmiä! Pohdin pitkään, olisinko sittenkin kokeillut tämäntyyppistä versiota, jossa on mm. karhunvatukoita, avokadoa ja porkkanaa:

Kuva: SaladPride

Pohdin myös tätä täysjyväpasta-tomaatti-versiota...

Kuva: SaladPride
...mutta päädyin valitsemaan simppelin vaihtoehdon eli tuon edellä mainitun avokado-punasikurijutun, jotta en ylittäisi taitojani. (Sitäkin tosin vähän sovelsin. Vaihdoin punasikurin lehtisalaatiksi ja laitoin tuoreiden siljopersiljanlehtien tilalle tuoretta basilikaa ja kevätsipulia. Mutta anyway.)

Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

Kokkasin salaattia etäpäivänä kotitoimistossa ja lounas syntyikin tosi nopeasti! Meidän lapset eivät ole varsinaisia salaattifaneja mutta tämä tekele maistui molemmille. Omaan makuuni tuotos olisi voinut olla myös raikkaampaa, sillä lorautin siihen vahingossa reilulla kädellä öljy-sitruunamehukastiketta. En nimittäin viitsinyt mitata kastikeaineksia, vaan heilautin öljypulloa näppituntumalta.

Haittapuoli kirjassa mielestäni on tietyt, turhan erikoiset ainekset. Voi olla, että kyse on vain minun maalaisuudestani mutta kovin usein en ole käyttänyt esim. talvijuurekkaita eli enokinsieniä, vuonankaalia tai unikonsiemeniä. Ehkä Lontoossa on lähikaupan vihannestiski erinäköinen kuin meidän S-marketissa.

Kirjan suurin hyöty taas on se, että siitä saa monipuolisesti ideoita, mitä kaikkea salaattiin on mahdollista yhdistää. Itse kun helposti olen sortunut tekemään aina sitä samanlaista lehtisalaatti-tomaatti/kurkku-fetajuusto -salaattia, joka pitkän päälle alkaa maistua puulta.

Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

Ilokseni kustannusosakeyhtiä Moreeni antoi minulle mahdollisuuden arpoa blogini lukijoiden kesken kolme tällaista kivaa salaattikirjaa!  Vastaa tähän postaukseen ja kerro, mitä yleensä syöt lounaaksi, niin olet mukana arvonnassa:
Vastaa siis tähän postaukseen ja ilmoita, monellako arvalla olet mukana arvonnassa. Muistathan ilmoittaa myös sähköpostiosoitteesi, jotta saan sinuun yhteyden.

Arvonta päättyy ensi viikon torstaina eli 12.3. klo 20. Sen jälkeen ilmoitan onnelliset voitttajat.


Arpaonnea kaikille salaatinystäville!

------
Are you used to taking the lunch with you to the office instead of eating at the staff restaurant? I made a small new year resolution and decided to do that more often. However, this way I've ended up eating less healthy than before: I've recently been eating more bread for lunch and less vegetables. I never tend to have enough time to prepare lunch at home, or most of the times I simply forget about it. One solution to my problem could be to prepare lunch in the office.
I was happy to receive a nice book "Salad Love" (in Finnish Salaattia!) from publisher Moreeni including ideas for lunch salads. The book is created by David Bez, who is not a chef, but "just a food lover, an Italian food lover". He started eating salads in the office because he wanted something healthy for lunch. He also wanted something easy enough to prepare at desk. Therefore he started having salads every day for lunch in the office.

There are 260 ideas for lunch salads - one idea for each day of the year. Fortunately Moreeni gave me an opportunity to organize a lottery of three books in my blog.

 • If you follow my blog in Blogger you will have one lot. 
 • If you also follow my blog in BloglovinBlogilistaFacebook, InstagramTwitter or Vlogia, you will have two lots.
 • If you in addition share this lottery via your blog or Facebook, Twitter or Instagram, you will have three lots.
The lottery will end next Thursday on the 12th March (9pm). Good luck!

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Blogger | Facebook | Twitter | Instragram | Bloglovin, | Blogilista |  Blogipolku | vlog @Vlogia.

47 kommenttia:

 1. Mukana kolmella ilman muuta, täällä tehdään tänäänkin ruokaisaa salaattia ja lisää vinkkejä kaivataan. Ei se ole se ruoka joka minut on pyörylöittänyt vaan suklaa. ;)

  Jaoin blogissa ja seuraan ilman muuta joka tuutissa.

  Tiia

  tiia68@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Syön lounaaksi mitä milloinkin; salaatteja, keittoja jne. Mukaan kahdella arvalla =).
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Kiva arvonta. Usein tulee tehtyä salaattia samalla kaavalla. Uudet ideat ovat tervetulleita. Mukana kahdella arvalla. Seuraan bloggerin kautta ja liityin seuraajaksi myös fb:n.
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 4. Tämä olisi kiva! Salaateissa tulee ihan turhaan kangistuttua kaavoihin. Kolmella arvalla mukana :)

  VastaaPoista
 5. Suurena salaatinystävänä mukana tässä arvonnassa kahdella arvalla :) / jani.koskinen83@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Mukana kahdella arvalla, salaattivinkit olisivat tarpeen kotikeittiössä!

  tiina.anneli@ luukku.com

  VastaaPoista
 7. Yhdellä arvalla mukana! Uudet salaattivinkit olisivat kyllä tarpeen :)

  VastaaPoista
 8. Lounaalla pitää olla tarpeeksi evästä, että jaksaa. Jos ei ole matkassa edellispäivän iltaruokaa ( yleensä lisäkasviksilla jatkettuna), matka köy kohti työpaikkaruokalan keittolounasta ( edullinen salaattikeittojuomaleipä). Salaattivinkit kirjamuodossa olisi tähänkin keittiöön tervetulleita!

  VastaaPoista
 9. Kahdella onnen arvalla mukaan arvontaan (fb + blogger). Otan töihin eväät joka ainoa päivä. Edellispäivän rippeitä yleensä, mutta varsinkin loppuviikosta alkaa jääkaappi ja pää olemaan jo aika tyhjiä.. hippohiiri@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Tää olis hyvä! Meillä syödään aika usein lounaana salaattia ja uudet ideat on aina tervetulleita :)
  Kahdella arvalla mukaan (blogger+fb)!

  ansamaria1(at)gmail.com

  VastaaPoista
 11. Suosikkilounassalaattini: Rucola tai pinaatti, kylmäsavulohi, minitomaatti, kurkku, basilica-salaattikastike, siemeniä. Aiemmin laitoin aina montaa ainesta salaattiin, mutta nykyään ajattelen; vähemmän on enemmän ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi, kiva kun osallistut arvontaan! Monellako arvalla olet mukana, missä kanavissa seuraat blogiani?

   Poista
 12. Salaatti-evästelijä tässä terve! Mä en jaksa kauheasti miettiä, vaan nakkaan eväsrasiaan kaikkea. Mun mielestä salaattiin sopii kaikki.. Tänään avokadoa, kiwiä, salaattia, kurkkua, pähkinöitä + juusto-Reissumies :D Mutta haluan kirjan innostuakseni lisää, siis yhdellä arvalla mukana :)

  VastaaPoista
 13. Onpa kiinnostavan näköisiä salaatteja. Kiva olisi saada uusia vinkkejä salaatteihin kun tuntuu, että aina on samanlaisia.
  Yhdellä arvalla mukana.

  VastaaPoista
 14. Kahdella arvalla mukana!
  Yleensä piirakoita, jugurttia ja satunnaisesti salaattia, sellaista valmiina ostettavaa, joten olisi mukavaa päästä kokeilemaan omia :D

  VastaaPoista
 15. Syön aina omia eväitä, sillä olen vilja-allergikko. Yleensä lounaani on salaattia tai rahkaa. Salaattikirja tulisikin tositarpeeseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi - onnea arvontaan! Mutta monellako arvalla olet mukana, missä kanavissa seuraat blogiani?

   Poista
 16. hedelmä tai hedelmäsose :) Kahdella mukaan

  unelmiaonnesta(at)gmail.com

  VastaaPoista
 17. Vastaukset
  1. Kiva kun olet mukana arvonnassa, kiitos viestistä! Mutta monellako arvalla osallistut?

   Poista
 18. Lähes päivittäin syön salaattia lounaaksi. :) Mukana kahdella arvalla! Harmittaa kun en kehdannut jutella sulle eilen vaikka istuttiin metrin päässä toisistamme, olit livenäkin upea urheilullinen näky ja sulla oli upeat saappaat! Anteeksi jos tuijotin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys! Sinäkö se istuit siinä vastapäätä - olisit ihmeessä tullut juttelemaan! Kiinnitin huomiota pirteään asuusi. Ja hei - kiitos tuosta saapaskehusta <3 Itse taas tuijotin tilaisuuden aikana kaikkien muiden kengät läpi ja ajattelin, että käääk: kaikilla muilla on erilainen korkojen malli kuin minulla... Hassuja me naiset ;) Onnea arvontaan!

   Poista
  2. Hih, höpisin niin kaverinkin kanssa jota en ollut nähnyt pitkään aikaan, että jäi bloggaajat moikkaamatta. Mutta minähän se. :) Next time! :)

   Poista
 19. Koska koti on Italiassa ja lounas sosiaalinen tapahtuma työkavereiden kanssa, tavallisesti lounastamme kotruokatyylisessä trattoriassa. Lautasellinen pastaa, vähän juustoja ja hedelmiä ja kyytipoikana punaviiniä. Tyypillinen valintani lounaaksi. Löysin vasta vähän aikaa sitten mielenkiintoisen tuntuisen blogisi, jota seuraan bloglovinin kautta.

  VastaaPoista
 20. Kahdella mukana!
  Salaattilautanen kaipaisi vaihtelua, ja hei jes, näin löysin sut Instagramissakin!

  VastaaPoista
 21. Kolmella arvalla mukana :) Luen Bloggerin kautta nimimerkillä Netteriina, ja tykkään ja jaoin Facebookissa nimelläni Elise H...
  Syön lounaaksi yleensä tavallista kotiruokaa, nykyään tykkään paljon keitoista ja salaateista :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 22. Hei, kahdella arvalla mukana! Olen lukija, tykkään Facebookissa ja...

  syön lounaaksi usein pikaisesti kotona kyhätyn salaatin - uudet ideat olisi tosin tervetulleita ;)

  theLforLOVE@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, onneksi olkoon! Arpa osui kohdallesi =) Lähetän osoitteesi yhteyshenkilölleni Moreeniin.

   Poista
 23. Mielenkiintoinen kirja! Yksi arpa minulle.

  VastaaPoista
 24. Yhdellä arvalla mukana :) Liian usein salaatti jää ideoiden puutteessa ruukkusalaattia-hernemaissipaprikaa-raejuustoa osastolle ja sitten sitä huomaa kauhovansa muutaman sellaisen päivän jälkeen kilohinnaltaan kalliita kaupan valmiita annoksia :)

  VastaaPoista
 25. Kolmella mukana, jaettu blogissa arvonnat -sivulla. Tää on niin mun juttu, nyt haluan tämän keveän linjan pitää!
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 26. Kolmella mukana, jaettu blogissa arvonnat -sivulla. Tää on niin mun juttu, nyt haluan tämän keveän linjan pitää!
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 27. Kahdella arvalla mukana! Syön töissä lounaaksi harvoja lounastreffejä lukuunottamatta eväitä tai lähikaupan salaatyibuffasta noudettua. Molemmat ovat valikoituneet varsinkin budjetin vuoksi: en enää lasten jälkeen raaski "tuhlata" itseeni js omaan yhteen ateriaan liki 10e päivittäin. Aiemmin eväät olivat edellisen päivän jämiä mutta nykyään, kun yritän tosissani opetella erinäisiä elämäntapamuutoksia, pyrin väkertämään lounaaksi salaattia. Useimmiten juurikin lehtisalaatti-kurkku-tomaatti-viinirypäle hässäkkää kera jonkun proteiinin. Ihan jees mutta vaihtelu ois kiva. ;)

  (Minuun saa yhteyden blogini kautta, jos arpaonni suosii.)

  VastaaPoista
 28. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 29. Minun lounas on nykyisin sitä mitä koulun ruokalassa on tarjolla ja se on kyllä monipuolista, myös salaattilounaan saa niin halutessaan, mutta siihen on harvoin mitään proteiinipitoista ja sillä ei nälkä kyllä lähde tai ainakaan pysy kauaa poissa! Teen kyllä salaatteja paljon, etenkin kesä aikaan, mutta kaikki uudet ja ihanat vinkit ovat tervetulleita :-)

  Kolmella arvalla mukaan. tuitiinan@gmail.com

  VastaaPoista
 30. Salaattikirja piristäisi ideoillaan normaaleja lounaita, jotka ovat perinteisiä maalaislounaita kotosalla kuten perunaa ja kastiketta, punajuuria ja kaalia. Siis yhdellä mukana.

  VastaaPoista
 31. Miten mulla on mennyt näin upea arvonta ihan ohi (melkein).... Kuljetin vuosia töissä mukanani eväitä, yleensä jotain nopeaa mikrossa lämmitettävää tai kotona tehtyjä ruokaisia salaatteja. Nykyään syön pääsääntöisesti kunnon lämpimän lounaan työpaikan ruokalassa, koska nykyisessä työpaikassa työnantaja tukee lounasta. Kotona tulisi päivälliseksi syötyä kyllä enemmän salaatteja -varsinkin kesäaikaan, jos vain joku ideoisi siihen lautaselle muutakin kuin perussalaattiainekset.

  Kahdella arvalla mukana!
  ei.ihan.viela@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, onneksi olkoon! Arpa osui kohdallesi =) Lähetän osoitteesi yhteyshenkilölleni Moreeniin.

   Poista
 32. Lounaaksi syön vaihtelevasti salaattia, täytettyjä voileipiä, hedelmiä.. Uusia salaattivinkkejä kyllä kaivattaisiin! Yhdellä mukana.
  eeva22@hotmail.com

  VastaaPoista
 33. Vastaukset
  1. Hei, onneksi olkoon! Arpa osui kohdallesi =) Lähetän osoitteesi yhteyshenkilölleni Moreeniin.

   Poista
  2. Vau!!! Alkoipa mukavasti tämä perjantai, kun tämän viestin huomasin. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
  3. Kiva :) Onnea vielä ja mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista

Kiitos, kun jaoit ajatuksesi!