15. helmikuuta 2015

Aikuisen rakkauden juhlassa
Olimme eilen todistamassa, kun kaunis, keski-ikäinen pari sanoi toisilleen tahdon. Oli ihanaa päästä pitkästä  aikaa hääjuhlaan - ja vielä ystävänpäivänä!

Olin kovin iloinen ja yllättynyt, kun kutsukortti oli tupsahtanut postilaatikkoomme. Tapasimme morsiamen pikaisesti viimeksi viitisen vuotta sitten ja enemmän pidimme yhteyttä joskus 2000-luvun alussa. Oli hienoa nähdä taas ja päästä todistamaan ystävän suurta hetkeä. Ja minäkin sain tilaisuuden kaivaa varastosta pitkästä aikaa kiinansilkkipukuni, joka teetettiin minulle 13 vuotta sitten häämatkalla.

Näin nelikymppisenä saa enää harvoin hääkutsuja, sillä suurin osa samanikäisistä ystävistä meni naimisiin viimeistään kymmenkunta vuotta sitten. Sen jälkeen perhejuhlat ovat olleet nimiäisiä, ristiäisiä tai nelikymppisiä. Sukujuhlien joukossa on ollut myös muutamat rippijuhlat ja hautajaiset. Jos ystävät ovat avioituneet uudelleen, on häät yleensä järjestetty pienesti vain perhepiirissä.

Näiden juhlien hääparille liitto on ensimmäinen. Juhla oli tunnelmallinen ja pariskunnan näköinen. Jokainen yksityiskohta oli huolella mietitty: koristeasetelmat, kynttilät, ruokalajit ja ohjelman kulku.

Tulin häiden alla pohtineeksi, mitä avioliitto oikein merkitsee.

Kolmisenkymmentä vuotta sitten ahmin siirappisia tyttökirjoja ja ajattelin että avioliitto on minun ja Sen Oikean eli Unelmien Prinssin romanttisen rakkauden huipentuma. Sittemmin olen alkanut ajatella, että ihmiselle on olemassa monta oikeaa. Avioliitto on tietoinen päätös olla yhdessä yhden oikean kanssa.

Lasten myötä avioliiton juridinen merkitys on vahvistunut mielessäni: avioliitto on sopimus, jonka ansiosta yhteiskunta kohtelee perhettä laillisesti yhteenkuuluvana yksikkönä. Olen iloinen, että se on nyt mahdollista kaikille sukupuolesta riippumatta. Avioliitossa ei tarvita isyyden tunnustamista tai keskinäisiä testamentteja.

Mitä avioliitto sitten voi olla keski-ikäiselle  parille, jolle perheen perustaminen ei välttämättä enää ole ajankohtaista? Tuntuu, että tälle parille siinä on kyseessä sitoumus, julkinen lupaus. Lupaus siitä että sitoutuu toiseen, että yrittää parhaansa ja tekee töitä yhteisen onnen eteen, niin hyvinä kuin pahoina päivinä. Sellaista lupausta on hienoa juhlistaa.

Kiitos vielä kutsusta ja onnea - heille ja meille kaikille: nuorille, vanhoille ja keski-ikäisille pareille, avio- ja avopareille, mies- ja naispareille, perheellisille ja lapsettomille!

Rakkaus on aina juhlan arvoinen.


'

Uraäidin Ruuhkavuodet


Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet


Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

---
We were invited to a Valentine's Day wedding. It was a beautiful experience. The couple is around our age, close to 40. The wedding made me think what actually marriage can mean to different people. It is a juridical contract which makes life with children easier. But first and foremost marriage is a commitment. It's a public commitment to love and to work for happiness. That kind of commitment is always worth a celebration!

---
Muistathan osallistua ihanan lastenkirjan arvontaan aikaisemmassa postauksessani - aikaa on vielä huomiseen 16.2. klo 21 asti!  

Please don't forget to take part in the lottery which is on until Monday the 16th February in my blog. You might win a sweet children's book about the Finnish national composer Jean Sibelius. 

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:

10 kommenttia:

 1. Häät ovat aina aivan uskomattoman kaunis juhla. Oli se pari minkä ikäinen tahansa. Minusta, kuten sanoitkin, rakkaus on aina juhlimisen arvoinen asia. Aina se ei ole häät, kaikki eivät halua edes naimisiin, mutta aina kun minulta kysytään mikä on paras juhla, niin vastaan "ystävien häät" koska niin ne vaan ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Ajattelin myös että tuollaiset juhlat, joihin kokoontuvat yhteen ystävät eri elämänvaiheista vuosien varrelta, eivät voi olla kuin hauskat. Se laittoi pohtimaan ensi syksyä, jolloin täytän pyöreitä. Pitäisiköhän sittenkin järjestää juhlat, vaikka viime aikoina olen suunnitellut karkaavani ulkomaille...?

   Poista
 2. Häät ovat ihanat juhlat. Minä en ole ollut häissä varmaan 8 vuoteen. Lasten ollessa pieniä häitä oli monet kesässä, nyt ei tosiaan moneen vuoteen olla oltu häissä. Hautajaisissa sitten sitäkin enemmän.

  Mekkosi on tosi kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan oltu onnekkaita koska hautajaisia ei vielä ole ollut monia. Meillä edelliset häät taisi olla sukulaistytön häät toissa kesänä. Kun oma tyttö on jo esiteini, sitä väkisin tulee jo miettineeksi, millaista on sitten joskus olla häissä anopin roolissa :D Mutta siihen todennäköisesti on kuitenkin vielä n. 10-20 vuotta.

   Poista
 3. Häät on ihania! Niissä on niin kiva tunnelma ja rakkaus näkyy niin monella tavoin. <3
  Mekkosi on tosi kaunis :)
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, näissä häissä rakkaus oli miltei käsin kosketeltavissa. Kiitos kohteliaisuudesta ja mukavaa viikkoa sinullekin! <3

   Poista
 4. Ihana postaus <3 olin itsekin vuosi sitten kahden rakastuneen aikuisen häissä // ne olivat
  kanssa tunnelmaltaan aivan upeat!

  Upea ja kaunis asu sinulla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle :) Näissä häissä tosiaan oli kyllä hieno tunnelma. Ehkä se johtui hääparista, ehkä ajankohdasta, talvihäät kun ovat niin tunnelmalliset, ehkä kaikesta yhdessä. Mukava muisto jäi joka tapauksessa.

   Poista

Kiitos, kun jaoit ajatuksesi!