5. tammikuuta 2015

Paluu tavarakasojen äärelle, 365- sekä 333-projektit ja asukuva

Täällä ollaan. Tulimme kotiin lauantai-iltana keskelle tihkusadetta ja pimeää, joka kuitenkin pian muuttui lumeksi ja pakkaseksi.

Lomalla ei tainnutkaan olla parasta vain lämpö ja aurinko, vaan täysi palvelu. Söimme kaksi viikkoa ravintoloissa joka aterian. Siivooja laittoi hotellihuoneen päivittäin kuntoon. Pesetimme pyykit pesulassa - se on Thaimaassa niin halpaa, monen kilon satsi kun maksaa vain muutaman euron.

Kamalinta puolestaan ei ollut sittenkään paluu kylmään ja pimeään vaan paluu tekemättömien hommien keskelle. Jätimme kodin lähtiessämme ihan järkyttävään kuntoon. Uskottelimme itsellemme, että se on tarkoin valittu strategia: sanotaan, että koti kannattaa jättää asutun näköiseksi, se karkottaa mahdolliset murtovarkaat pois. No, jos meille olisi kaikista varotoimista huolimatta tullut varkaita, ne olisivat luulleet että joku on jo käynyt huushollissa, kun kaapit olivat levällään ja tavarat pitkin lattioita.

Uraäidin Ruuhkavuodet
Enää ei ole yhtään tekosyytä vältellä tätä urakkaa, kesävaatteet on pakko pakata laatikkoon ja viedä varastoon...
Olisin toki voinut valita itselleni tyypillisen lomaltapaluu-strategian: lyödä hanskat tiskiin ja kieriskellä lomamuistoissa ja itsesäälissä. Sen sijaan tällä kertaa päätin, että mieluummin yritän tehdä itseni ja muut onnellisiksi.

Kävimme siis hommiin. Mies oli tosi kultainen, sillä hän raivasi suurimman osan sotkusta. Lapsetkin järjestivät omat huoneensa! Minä taas pesin pyykkiä ja laitoin viimein kesävaatteeni talvivarastoon. Nyt matkan jälkeen ei enää ole yhtään tekosyytä vältellä sitäkään hommaa.

Yleensä ottaen minua stressaa eniten kotonamme tavarakaaos - kaikki ne läjät: vaateläjät, kirja- ja lehtiläjät ja kaikenlainen ympärillä ajelehtiva kama. Ei niinkään lika tai pölyisyys, koska sille on nopeasti helppoa tehdä jotain.

Ilmeisesti sain Thaimaasta aimo annoksen uutta energiaa, sillä päätin kertaheitolla laittaa elämäni kuntoon! Muiden blogeja lukiessani minuun tarttui kierrätys-inspiraatio, joten päätin aloittaa 365-projektin. Jotta varmasti pitäytyisin siinä, aion raportoida projektin edistymisestä julkisesti Instagramissa. (Toisinaan myös täällä blogin puolella, saa nähdä.)

Ideana 365-projektissa on yksinkertaisesti luopua joka päivä vuoden ajan yhdestä tavarasta. Jos ostan uutta tavaraa, se lisää luovutettavien määrää. Loman jälkeen oli loogista aloittaa kesävaatteista, joiden joukosta valikoin kierrätykseen nämä kamalat vanhat rytkyt. Ihan nolottaa, että olen säilytellyt niitä vaatekaapissa... Samaan syssyyn innostuin myös kaivamaan keittiön kaapin perältä rikki menneen yleiskoneen, jonka saimme 13 vuotta sitten häälahjaksi. Eiköhän ole jo aika luopua siitä. Tässä on siis kuluvan vuoden 6 ensimmäistä pois laitettavaa tavaraani.

Uraäidin Ruuhkavuodet
Yritin houkutella myös Hipun sparrauskaveriksi 365-projektiin, mutta ihan vielä tyttö ei lupautunut mukaan. Hän inhoaa (kaappien) siivoamista vielä enemmän kuin minä. Maailman Paras Mieskään ei innostunut, koska ei kuulemma "edes omista 365:a tavaraa."
Nämä kaikki kamat ovat todellisia "arkistojen aarteita". Yhteisikää niillä on ainakin parikymmentä vuotta...
Sitten villiinnyin niin, että aloitin myös 333-projektin. Ensin ajattelin, että en kokeile sitä, jotta en laita itseäni liian tiukille tässä puhdistautumis-/kierrätysvimmassa, mutta huvikseni aloin kuitenkin lajitella vaatteitani ja innostus sen kun kasvoi.

Ideana tässä projektissa on valikoida 33 vaatekappaletta, joita käyttää kolmen kuukauden eli yhden "sesongin" ajan. Kolmen kuukauden kuluttua valitaan uudelle kaudelle toiset 33 vaatetta, mutta siis kolmen kuukauden ajan pitää pärjätä valituilla vaatteilla, ja vain niillä. Aion sallia itselleni kolmen vaatekappaleen vaihtamisen tuona aikana, mikäli tein hutivalintoja. Urheiluvaatteita, alusvaatteita ja kotona käyttämiäni lökövaatteita en laske mukaan, enkä myöskään asusteita kuten huiveja tai koruja. Niiden kimppuun käyn sitten vähän myöhemmin seuraavassa projektissa.

Uraäidin Ruuhkavuodet
Valitsin 333-projektiin muutamia luottovaatteita, joita käytän joka tapauksessa eniten. Kaapissa roikkuvien lisäksi 33:n joukkoon kuuluu farkkuja, neuleita, kahdet saappaat ja kaksi yöpaitaa.
Parhaimmassa tapauksessa tämän projektin avulla tajuan, kuinka järjettömät määrät turhia vaatteita minulla on ja laitan hanakammin kierrätykseen sellaiset, joita en juurikaan käytä. Em. kuva havainnollistaa, kuinka älyttömästi minulla on kuteita. Olen ollut koko aikuisikäni suunnilleen saman kokoinen raskauksia lukuun ottamatta ja kun lisäksi minulla on hamsterin taipumuksia, on lopputulos järkyttävä määrä ryysyjä, joita käytän kerran parissa vuodessa.

Myös tämän projektin aloittaminen toi vapauttavan fiiliksen. Olen aina inhonnut kaappien siivoamista ja vaatteiden lajittelua kierrätykseeen, mutta ehkä näiden projektien avulla siihen tulee uutta hohtoa, ja hommasta tulee ikään kuin leikkiä?

Ajattelin, että valitsemiani vaatteita esittävän kollaasin sijaan voisin  julkaista täällä blogissa välillä asukuvia, joista kenen tahansa on mahdollista arvioida, olenko valinnut mukaan järkeviä yhdistelmiä. Vaikka olen narsisti ja tykkään olla kuvissa, en ole koskaan täysin tajunnut monien blogien asukuvia. Käsittääkseni niiden tarkoitus on antaa insipiraatiota pukeutumiseen ja ostovinkkejä. No, minun asukuvieni tarkoitus ei varsinaisesti ole antaa ostovinkkejä, vaan osoittaa että vanhatkin laadukkaat vaatteet voivat olla ihan käyttökelpoisia, jopa töissä, ja niitä yhdistelemällä pärjää hienosti pitemmänkin ajan. Siispä olkaa hyvä: päivän asu eli Valikoidut Vanhat Rytkyt =) 

Suurkiitos inspiraatiosta 365morelifeSaara, Anu ja Paprika. Teidän ansiostanne toivottavasti saan kaaoksen hallintaan, pääsen tavaraähkystä ja siinä samalla annan kenties ajattelemisen aihetta myös jollekin toiselle hamsterille!

Uraäidin Ruuhkavuodet
Valitsin projektiin kolmet farkut, kahdet saappaat, viisi neuletta sekä kolme pitkähihaista t-paitaa. Enimmäkseen mustaa, sinistä ja punaista.

Neulepaidan ostin Seppälästä kaksi vuotta sitten, Dieselin farkut samoin ovat kaksi vuotta vanhat ja saappaat ostin Mekka-nimisestä liikkeestä viime keväänä alennusmyynnistä. Alla Lindexistä ostettu pitkähihainen musta t-paita, joita ostin kolme vuotta sitten eri väreissä kolme kerralla.
Uraäidin Ruuhkavuodet
Jee - mahtavaa päästä eroon turhasta tavarasta!

26 kommenttia:

 1. Saaran blogista bongasin tuon 333-projektin keväällä ja ajattelin aloittaa itse jahka imetys taival loppuu. Siihen asti mennään näillä mustilla ja valkoisilla imetystopeilla ja legginseillä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaran ja Anun blogien kautta minäkin sen keksin. Raportoithan sitten omassa blogissasi projektista, kun aloitat sen! Olisi kiva saada vertaistukea :)

   Poista
 2. Mulla on sellainen pakkomielle, että siivoan kodin aina ennen reissua, koska en halua palata sotkuiseen kotiin. Olen kyllä muutenkin sellainen Suuri Järkkääjä, että ero arkeen ei ole iso... Muutimme vuosi sitten ja aloin jo kesällä heittää kamaa pois, vein leluja päiväkotiin, vaatteita ja sisustustavaroita Konttiin jne. Mulla on edelleen vaatehuoneessa pussi, johon nakkaan ryysyt, joita ei tuu käytettyä. Meillä kun on valmiiksikin paljon tavaraa, 5+koira kun on... Tuota 333-haastetta varmaan toteutan vahingossa, kun mulla kiertää päällä samat duuni- ja vapaa-ajan vaatteet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun elämä kuulostaa kadehdittavan järjestelmälliseltä ja kurinalaiselta! Mulle tällainen ei ole luontaista vaan mieluummin teen ensin kaikkea muuta kuin siivoan ja järjestelen. Tai ehkä tilanne on päässyt tällaiseksi, koska urakka vaan on kasvanut liian suureksi...?

   Poista
  2. Ääh, järjestelmällinen kyllä mutta kurinalainen ei :D Lapsetkin kasvaa kuin pellossa! Sun juttu vapaa-aikana on liikunta, mun juttu kodinhoito. Kummastakin tulee hyvä fiilis ja irtiotto töistä.

   Poista
  3. Totta. Mutta kodinhoidosta tulee kaikille hyvä mieli, liikunnasta vaan mulle. No, ehkä käänteisesti myös perheelle: ellen pääse liikkumaan, olen kuin p.seeseen ammuttu karhu ;)

   Poista
 3. Kiitos vinkistä! Mäkin alan tuohon 365 projektiin! Toteutin sitä joskus jonkin aikaa, mutta sitten se unohtui. 333 juttua olen myös mietiskellyt. Olen myös saman kokoinen edelleen kuin lukioaikoina, joten kampetta voisi kertyä. Olen kuitenkin yrittänyt kierrättää ahkerasti, siivoan vaatekaapit 4 kertaa vuodessa ja laitan käyttämätöntä pois. Ongelmana on laadukkaat, edelleen ihan mukavannäköiset vaatteet, joihin vaan kyllästyy. Samat pukeutumispaidat ja hyvät housut tuntuvat onneksi toimivan kerrasta toiseen. Olen laiska kirppismyyjä, yleensä vien konttiin kierrätettävät ja näitä parempia ei malttaisi. Ehkä ne pitäisi laittaa laatikkoon pois silmistä,niin voisivat sitten taas joskus kiinnostaa. 333:a en jaksa alkaa, mutta reissurahoja säästääkseni päätin, että tämä vuonna osta vain vaatteita, joita oikeasti tarvitsen eli se ei liene montaa vaatekappaletta/vuosi. Vähän haikea fiilis, kun on kiva saada joskus uutta ja kaunista päälle pantavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ala vaan 365-projektiin ja tee siitä julkinen, raportoi vaikka Facebookissa niin sitä on vaikeampi hiljaa hylätä! Mäkin olen pohtinut tämän kierrätyksen kääntöpuolta: jos kierrättää ahkerasti on mahdollista että joutuu ostamaan enemmän. Esim. viime keväänä laitoin pois yhdet vanhat toppalenkkarit, joita käytin paljon kotona, kun ne oli niin kauhean näköiset. Nyt tänä talvena olen vähän kaipaillut niitä. Olisihan niillä kenties vielä yhden talven mennyt? Tai siis mun pitäisi oppia tuo, että laitan pois ensisijaisesti tarpeetonta...

   Poista
 4. Ihana tunne, kun turhat tavarat häviävät kodista! Minä en ole koskaan ollut hamsteri, mutta silti on kaikenlaista kertynyt... Kodin järjestely jatkuu tänä(kin) vuonna, blogissani juttuja järjestelystä ja vaatteistakin lkotona.blogspot.fi
  Tämä asu (paita) sopii kyllä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Kävin ihaillen kurkkaamassa blogiisi - perässä tullaan!

   Poista
 5. Jee, odotan mielenkiinnolla raportteja! Tuntuu, että tämä vähentäminen muodossa tai toisessa on nyt pinnalla. Että se en ole vain minä, jonka mielestä enemmän ei ole enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oivasta esimerkistä! Laitoit hyvän kiertämään :)

   Poista
 6. Tässä heti pikaraportti: innostuin 365-projektista niin, että kokosin tänään jo jätesäkillisen kamaa kierrätykseen. Mutta ei hätää, kyllä meidän talosta vielä loppuvuodeksi 299 pois heitettävää tavaraa löytyy...
  Tein 333-projektista videon Vlogiaan, käykääpä katsomassa:
  https://vlogia.com/videot/1051/333-projekti

  VastaaPoista
 7. Huh, miunkin pitäisi ottaa ryhtiliike ja hävittää kaikki ylimääräinen krääsä pois! Tuo viininpunainen paita on tosi kiva :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit kommentoimassa :) Ryhtiliikkeenhän voi aloittaa milloin vaan!

   Poista
 8. Kyllä ylimääräisen tavaran hävittäminen on puhdistavaa. Minäkin täällä täyttelen jätesäkkejä uuden vuoden kunniaksi ;). Vaatekaapissa olisi myös karsittavaa. Minullakin on vuosien takaisia vaatteita, joita kyllä välillä innostun käyttämään uudelleen. Vähemmälläkin silti pärjäisi. Meillä taitaa olla talossa liian isot säilytystilat, kun tavaraa helposti kertyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nämä molemmat projektit ovat edelleen nimen omaan antaneet puhdistavan fiiliksen. Ylimääräisestä tavarasta vapautuminen...vapauttaa :) Meillä on todellakin liikaa säilytystilaa. Se on juuri asia, johon asunnossamme rakastuin (http://uraaidinruuhkavuodet.blogspot.de/2014/10/welcome-to-our-ranch.html) mutta asiassa on myös kääntöpuolensa. Ehkä meidänlaisten hamstereiden ei kannattaisi asua talossa, jossa on yhteensä 286 laatikkoa tai hyllyä...

   Poista
 9. Meillä on taas vähän säilytystilaa, joka johti vähennysprojektiini toisen lapsen myötä. Tervetuloa yksinkertaistajien joukkoon. Meillä muuten yleiskone (kihlajaislahja -97?) sanoi myöskin pox ja odottaa vientiä kierrätyspisteeseen. Yleiskoneeseen liittyi aivan jumaloton määrä oheiskrääsää, joita en ollut käyttänyt ollenkaan. Todennäköisesti en tarvitse laitetta jatkossa. Meillä on sauvasekoitin ja riivinrauta.
  Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun kävit kommentoimassa! Mäkin löysin eilen laatikon pohjalta vielä aikamoisen läjän yleiskoneen "lisävarusteita". Monen olemassaoloa en edes muistanut :/ Sauvasekoittimella pärjää täysin!

   Poista
 10. Minä kanssa siivoan aina ennen matkalle lähtöä, en voi muuten palata.

  Meillä on ollut nyt yli kuukauden matkalaukullinen vaatteita per nokka käytettäväksi ja hyvin on pärjätty. Ensi viikolla tulee kontti, jossa on paaaaaalllljjooonnn aivan turhia vaatteita ihan jokaiselle meistä. Sitten mekin saamme nauttia taas vaatekasoista ym

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tulee aina niin kiire lähtiessä, ettei ehdi laittaa paikkoja kuntoon - eikö teille koskaan tule?
   Kuulostaa siltä, että sullakin saattaisi pian olla oiva aika kierrätysprojekteille ;)

   Poista
 11. Vitsi mikä projekti, onnea! Minä teen kaksi kertaa vuodessa täys siivouksen vaatekaapeissa (myös miehen, ei se omiaan siivoa, tosin ostan perusvaatteetkin herralle...). Kaikki sängyn päälle ja takaisin ne, joita on pidetty viimeisen vuoden sisällä edes kerran. Tietenkin vain jos ovat kivoja. Vain juhlavaatteet säästyvät moiselta raakuudelta, valitettavan harvoin saan kaunista sinistä pitkää mekkoani pitää, mutta kun on ystävien häät tanssittavana niin aina sen kaapista esille kaivan ja siksi se ei moista tuomiota saa. Sama koskee tekoturkistani, tuppaa noita talven juhlia olemaan niin vähän, mutta se on aina niissä kaivattu takki joten saa roikkua kaapissa.

  Ennen sanoin, että kaikki kirpparille, nykyisin vien kierrätykseen. Kirpparit rehellisesti sanottuna rasittivat ja toivat semmoisin olon, että on pakko saada myytyä jne. Joten helpompi itselle viedä keirrätyskeskukseen.Muuttaessa kevällä tuli karsittua tavaraa valtavasti, vaan vasta eilen karsittiin lisää. Se on kumma kun sanoo Sosiaalisessa Mediassa, että antaa jotain pois niin tavara katoaa jännästi uusille omistajille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella laadukkaita juhlavaatteita ei mullakaan ole liikaa ja niitä en laske 333-projektiin mukaan.
   Mullakin on tapana järjestää vaatekaapit kaksi kertaa vuodessa mutta olen vain ollut tosi huono heittämään pois.
   Toistaiseksi olen karsinut vaan omia kamojani mutta voin vannoa että projekti leviää myös muiden perheenjäsenten tavaroihin. Mulla on nimittäin karannut mopo käsistä kun varasin kirppispöydän viime viikolla. Pian omat tavarat on käyty läpi ja sitten lastenhuoneet edessä...!

   Poista
 12. Ooh mikä projekti joka tuntuu täällä olevan kyllä miltei vallitseva olotila osittain, koska nuo muksut koko ajan vaihtavat huoneita ja tavaraa joka kerta lähtee maailmalle.

  Tulin nyt tänne oikein sanomaan, kun mainitsit joistain rypyistä blogissani, että näytät niin maar upealta, että aina oikein ihastelen. Jos on ryppyjä niin ikäiseksesi tooooosi vähän ja kroppasi on kuin nuorella likalla. Olet upea, näin nyt olen puhunut. :)

  Iloista urakkaa ja silti leppoisaa sunnuntaita. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, huh, minähän vallan nyt punastun... <3 Kiitos kohteliaisuudesta!
   Upeaa, että teillä säännöllinen kierrätys on jo osa elämää ja lapset hoitaa sen itse! Meidän lapset inhoaa siivoamista, erityisesti tavaroiden järjestelyä, ja tuntuvat olevan vielä pahempia hamstereita kuin minä :/

   Poista
 13. Toivottavasti et vielä hävittänyt yleiskonettasi. Kulholle ja muille osille voi olla kysyntää tori.fi:ssä. Itselläni on sama yleiskone ja olen joutunut välillä ostamaan osia mm. uuden kulhon. Huippuvehje.

  VastaaPoista

Kiitos, kun jaoit ajatuksesi!