21. joulukuuta 2014

Lomalla on aikaa pysähtyä

Ducks

Pond

Ice

Snow 
Field
  

Lake in the forest


Moni suuntaa vielä pariksi päiväksi toimistolle ensi viikolla, mutta minä olen jo lomalla! Edessä monta päivää vapaata - aikaa pysähtyä, kiiruhtaa hitaasti, katsella ympärilleen, havaita pieniä asioita, joille ei arjen kiireiden keskellä ehdi suoda ajatustakaan. Kuten vaikkapa sorsia järven jäällä tai sen, miten kauniisti valo taittuu jäisen lätäkön pinnalla, kuten tämän syksyn valoisimpien viikonloppujen lenkkipäivinä.

Loma on kuin monta sunnuntaita peräkanaa. Silloin on aikaa kysyä perheenjäseniltä, mitä kuuluu. Aikaa kuunnella, mitä toinen vastaa.

Miksi loma on niin ihanaa? Mitä on loma? Se taitaa olla mielentila, subjektiivinen kokemus, kuten myös ruuhkavuodet.Pohdin hiljattain vlogissani, että ruuhkavuodet on olotila, jossa tuntuu että elämässä on ruuhkaa, pulaa ajasta, paljon tekemistä ja liian vähän aikaa.

Mitä loma sitten on? Minulle se on vapaata pakoista. Kiireestä, aikatauluista, siitä että muut määrittelevät minun aikatauluni. Mielentila, jossa Sisäinen Suorittaja hellittää otettaan, ajanjakso kun elämässä on enemmän vapautta ja vähemmän pakkoja tai pitäisi-asioita.

Tietenkin loma on ensisijaisesti vapaata työstä. Itselleni parasta on, että saan olla täysin tavoittamattomissa. Normaaliarjessa - kiitos nykyteknologian - olen enemmän tai vähemmän tavoitettavissa koko ajan.

Tietenkin vapaus on vain illuusiota. Oikeasti lomailu on kompromissien tekemistä - enhän vietä lomaani yksin, enkä näin ollen ole täysin vapaa aikatauluista ja rutiineista. Ajankäyttöäni sanelevat lasten aikataulut, yhteisellä lomalla kun tehdään yhdessä päätökset menemisistä ja tulemisista, ja toki myös lomapäivät rakentuvat pienten rutiinien ympärille. Se on ok. En kaipaisikaaan tässä vaiheessa mitään omaa lomaa, koska sellainen voisi olla kovin yksinäistä.

Ehkä eniten odotan lomalta sitä, että saan olla enemmän perheen kanssa. Arkena olen kotona tosi vähän. Nyt vapaalla voimme olla yhdessä aamusta iltaan. (Vaan saapa nähdä, kehitämmekö jotain kinaa miehen kanssa. Usein niin käy, kun näemme toisiamme "liikaa".)

Tätä lomaa on odotettu. Edelliskerran pidin kunnolla lomaa kesällä. Neljä kuukautta on liian  pitkä putki, jotta sen jaksaisi täysillä ilman lomapätkää. Ilmankos olen ollut allapäin. Ihme, että perhe on jaksanut minua, kun itsekään en aina ole jaksanut itseäni...

Voi olla, että lomailen myös blogistani, saa nähdä. Olen kuluneiden parin kuukauden aikana kirjaillut tänne mietteitäni aina kun on siltä tuntunut, keskimäärin 2-3 kertaa viikossa. Loman aikana myös bloggausrutiinit voivat heittää häränpyllyä. Voi olla, ettei huvita tai en yksinkertaisesti ehdi istuskella loman aikana koneella.

Toivottavasti sinullakin on kunnon joululoma.

Hyvää joulua, ellemme sitä ennen ole yhteyksissä!

10 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia. Minä yritän normiarjessakin pyrkiä siihen, että osaisin huomata asiat ja ehtisin olla läsnä. Mutta onhan se paljon helpompaa, kun ollaan lomalla ja sitä aikaa on. Tosin itse tässä uudessa yrittäjän roolissani mietin, milloin on yrittäjän loma. Tänäänkin olen meilannut muutaman meilin yritysasioissa. Olen päättänyt, että huomenna vielä saan tehdä yritysasioita ja sitten muutaman päivän tauko ennen kuin aloittelen ensi kevään kurssien työstämistä. Mutta on vaikeampaa olla nyt lomalla kuin entisestä palkkatyöstäni. Nyt kun työ on tavallaan koko ajan niin läsnä ja työmeilikin avautuu samantien kun koneen avaan.

  Mukavaa ja rentouttavaa lomaa ja joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Olen täällä reissussa miettinyt paljon tuota pienyrittämistä. Se on elämäntapa. Yrittäjä on aina töissä ja toisaalta kukaan ei sano, koska pitää olla töissä (paitsi tietysti asiakkaat). Kadehdin hieman tilannettasi ja ihailen sinua valtavasti, kuten muitakin perheellisiä yrittäjiä. Kuukausipalkka on niin varma vaihtoehto perheelliselle asuntovelalliselle.

   Poista
 2. Hyvää lomaa sinnekin! Piiiitkän syksyn jälkeen on ihana hengittää hetki rauhassa :)

  VastaaPoista
 3. Oikein mukavaa lomaa sinulle ja Hyvää Joulua koko perheellesi, nauttikaa yhdessä olosta! :D

  VastaaPoista
 4. Ihanaa lomaa, koita laittaa älyvempaimet lukkojen taakse. :) Tuntuu jo lomalta kun niiden kanssa ei räpellä. Vaikka loma onkin kompromisseja, on ihanaa kun on kiireetön tunnelma. Se taitaa onnistua vain joulupäivänä kun voi pyjamassa ja villasukissa heilua, syödä suoraan vaikka jääkaaista kinkkua tai kesälomalla rannalla tai kesämökillä jolloin aika pysähtyy.

  Sinulle toivon ajan pysähtymisen tunnetta ja sitä että vuorokaudet tuntuisivat tavallista pidemmiltä. <3 <3 Ihanaa kiireetöntä joulua. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Aika mukavasti aika on jo pysähtynyt. Ideaalitilanteessa loma tuntuisi niin pitkältä, että kotiinlähdön aikaan olisi jo kypsä lähtemään kotiin. Saa nähdä, käykö tällä kertaa niin.

   Poista
 5. Upeaa ja rentouttavaa lomaa! Ehdottomasti SoMe pois, blogi lomalle ja rauhassa aikaa perheelle sanon minä. Kiireettömyys on olotila josta kannattaa nauttia kun siihen on mahdollisuus. Ne ovat myös ne hetket, jotka lapset muistavat ;)

  Hyvää Joulua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Ihan täysin en ole malttanut kytkeä somea pois päältä, täällä hotellilla kun toimii paikka paikoin wifi niin kivasti. Mutta se aika ei ole ollut pois perheeltä vaan itse asiassa kirjoista. En ole esiintynyt romaanissa ihan yhtä hyvin kuin kuvittelin... ;-)

   Poista

Kiitos, kun jaoit ajatuksesi!