26. joulukuuta 2014

Koululaisille kasvaa pian räpylät jalkoihin

Koh Lanta
Koh Lanta
Koh Lanta
Thaimaa
lKoh Lanta
Koh Lanta
Koh Lanta

Täällä lämpimässä lapsukaisemme viihtyvät suurimman osan ajasta vedessä. Onneksi hotellissamme on ihana uima-allas, joka on kirjaimellisesti aivan merenrannan vieressä.

Jälkikasvumme ui mielellään myös suolavedessä, ja erityisesti Hipu on jo niin näppärä uimari, että isokaan aallokko ei pelota. Silti uima-allas vie kirkkaasti ykkössijan rantalomalla.

Tajusin juuri, kuinka paljon uima-allaskriteerimme ovat muuttuneet tässä kymmenen vuoden aikana. Hipu kävi ensimmäisen kerran Kanarialla 10-kuukauden ikäisenä. Silloin uskalsimme vain kastaa huolellisesti verhotun vauvan varpaat veteen. Pienenä Hipu itse asiassa inhosi vettä, samoin kuin Hessu. Molemmat parkuivat aina täysin palkein kylvyssä. Siksi lopetimme vauvauintiharrastuksen lyhyeen Hipun kanssa, ja Hessun kanssa sitä emme koskaan aloittaneetkaan.

Nuo ajat tuntuvat niin kaukaisilta nyt, kun Hessukin jo hyppii altaan reunalta pommi-hyppyjä. Mutta vielä kaksi vuotta sitten Thaimaan matkalla hotellin tärkein valintakriteeri oli lastenallas.

Altaasta riittää siis iloa koko porukalle. Silti olen alkanut tällä lomalla pohtia, voisiko lasten kanssa ensi kerralla tulla Aasiaan reppureissulle ja yöpyä bungalovissa rannalla eikä missään resortissa, kuten Hipun kummisetä, joka iloksemme vietti täällä kanssamme muutaman päivän.

Joko näin isot lapset jaksaisivat reittilennoilla odotella vaihtoajat? Jaksaisivatko isot lapset kenties vaihtaa kohdetta muutaman päivän välein, niin lomalla ehtisi nähdä enemmän? Ja mikä tärkeintä - olisiko loma yhtä ihana netistä varatussa bungalowissa ilman uima-allasta? Sellainen matka kun tulisi huomattavasti edullisemmaksi kuin pakettimatka....

Onko teillä kokemusta reppureissaamisesta koululaisten kanssa?

10 kommenttia:

 1. Me ei ole koskaan oltu pakettimatkoilla (eikä niille myöskään koskaan aiota suunnata). Eikä myöskään koskaan olla oltu rantalomilla (paitsi Pärnussa eikä sielläkään oikein missään vaiheessa oltu vain rannalla). Olemme aina olleet kaupunkilomilla ja matkat ja majoitukset olemme varanneet itse. Ollaan matkattu lentäen, junalla ja busseilla siitä alkaen, kun pojat ovat olleet 3-4-vuotiaita ja hyvin on mennyt. Tanskan matka tehtiin pari kesää sitten niin, että lennettiin Kööpenhaminaan, sieltä mentiin junalla Vejleen, josta käsin käytiin kahtena päivänä bussilla Legolandissa. Vejlestä taas matkattiin takaisin junalla Köpikseen, jossa oltiin pari päivää ennen kuin lennettiin Suomeen. Sitä en tiedä, onko tämä sellaista reppureissaamista kuin sinä ajattelit, mutta meillä se on toiminut, ollut kätevää ja ollaan nähty paljon lomiemme aikana eri paikkoja, ollaan käyty museoissa, tiedekeskuksissa jne. Meidän matkakohteet tosin ovat aina olleet aika lähikohteita, koska ekologisista syistä minimoimme lentomatkustamisen. Eli siitä ei ole kokemusta, että olisimme lentäneet pitkän matkan ja vaihtaneet toiselle lentomatkalle. Mutta junien ja bussien suhteen on paljonkin kokemusta vaihdoista ja vaihtoyhteyksien odottamisesta. Ja sen lapset ovat jaksaneet jo alle kouluikäisinäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan erityisesti kaukomatkoilla suosittu pakettimatkoja. Ne on ollut niin helppoja pienten lasten kanssa. Suorat lennot, länsimaisen tasoinen majoitus ja kunnon aamupala on olleet hyvä yhdistelmä. Tänne suora lento kesti 11h + 3h bussi- ja lauttamatka siihen päälle. Jos olisi ollut vaihto jossain Bangkokissa, lapset olisi ryytyneet totaalisesti.
   Kiitos tuosta Legoland-vinkistä! Sinne haluaisimme mennä joskus lähiaikoina, niin kauan kuin Hipu siitä vielä innostuu.

   Poista
 2. Meillä poika myös inhosi vettä vauvana, mutta jatkoimme sitkeästi vauvauintia. Nyt alle neljä vuotias osaa jo uida muutamia metrejä, toisin ei pysy kunnolla pinnalla mutta käy haukkaamassa ilmaa pinnalta :) Turkkilaiset sanoivat että ui kuin kala

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän Hessu oppi tosiaan vasta nyt 7-vuotiaana uimaan niin ettei tarvi kellukkeita. Kävi alkeis-uimakoulun peräti kaksi kertaa mutta pääsi jyvälle vasta tänä syksynä =)

   Poista
 3. Ihanaa lämpöä ja räpylöiden kasvatusta!

  Meillä neiti ei suostu lähtemään edes Ruotsin laivalle, joten eipä ole tarvinnut paljon muitakaan matkoja ajatella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan vaan raahattu näitä lapsukaisia aika pienestä pitäen matkoille, kun aikuiset ei olisi jaksaneet muuten. Olihan se esim. alle 3-vuotiaiden kanssa vähän hassua, kun käytännössä vaan siirrettiin arjen pyöritys toisiin olosuhteisiin. Mutta aina loma tekee hyvää ja itse rentoudun parhaiten lomaillen reissun päällä.

   Poista
 4. Me ei olla oltu oman perheen kanssa pakettimatkoilla. Pelkät lennot/laivamatkat on varattu ja matkattu kohteeseen, jossa on ollut majoitus yleensä tutun kautta, ei hotellissa. Missään kaukomailla ei ole oltu. Kohteina Pietari, Espanja, Pärnu, Göteborg.. Pisin lento on ollut niinkin läheltä kuin Espanjasta, mutta sekin yhden vaihdon kanssa Lontoon kautta (Ryan air) Lensin silloin yksin kolmen lapsen kanssa (10kk, 3v ja 4,5v) Lähtö aamulla klo 5 ja kotona klo 23..) Voisin lähteä lasten kanssa reppumatkalle, mutta valmiina pysähtymään jossain paikassa pidempään jos näyttäisi, että se olisi lapsille tarpeen. Aikuisten asenteesta on paljon kiinni, luulisin.. Mahtavaa loppuvuotta teidän perheelle! ★

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin ollaan Euroopassa matkailtu jo viime vuosina omatoimimatkoilla, viimeksi esim. Norjan ja Viron puolella. Noita pitkiä lentoja vaihtoineen vain hieman mietin. Hatunnosto tuon kuvailemasi 19 tunnin reissun vuoksi!! Tuntuu, että tuollaisella matkalla lentokenttä raikuisi meidän lasten kitinästä... :P Mutta ehkä ei enää?
   Hyvää loppuvuotta myös sinulle ja perheellesi! :)

   Poista
 5. Kouluikäisten lasten kanssa varmasti onnistuisi muukin kuin pakettimatka, etenkin kun lapsilla on jo kokemusta matkustamisesta.

  En tosin itsekään jaksaisi lomalla muutaman päivän välein vaihtaa paikkaa, mutta viimeksi olimme kolmessa eri paikassa kahden viikon aikana. Jokainen hieman eritasoinen majoitus. Osassa oli aamupala, osassa ei, sama uima-altaan kanssa.

  Joten ehkä voitte jo sellaista suunnitella seuraavalle matkalle. Ei liian kiireistä lomaa, mutta hieman vaihtuvuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Noin minäkin sen nyt ajattelen, mutta täytyy kyllä hillitä itseään, ettei mene toiseen ääripäähän... Aloin heti haaveilemaan ensi kesän reissusta Itä-Eurooppaan (paras tapa toipua lomaltapaluustressistähän on uuden loman suunnittelu). Muttamutta: haluaisin kolmessa viikossa autoilla Baltian kautta Kroatiaan asti ja Legolandin kautta takaisin...hmmm. Eipä taida onnistua?

   Poista

Kiitos, kun jaoit ajatuksesi!